Dobrodružstvo v Karibiku: Z dovolenkárov plantážnici

Suvenír z dovolenky? Niekto rád magnetky, niekto košík s mušľami či orientálnu šatku, na ktorú ho nalanáril šikovný plážový predavač. Milan a Jarka Bartosovci si ale z dovolenky v Karibiku odniesli celkom iný suvenír.

 

Mala to byť obyčajná dovolenka. Manželov Jarku a Milana pred vyše piatimi rokmi zlákala reklama na slnečný exotický Barbados v ďalekom Karibiku. Vo vidine vytúženého oddychu zamierili do cestovky, no omylom si kúpili pobyt na celkom iný ostrov – na neznámu Svätú Luciu.

„Keď sme sedeli v lietadle smer Karibik, boli sme namrzení. Nechápali sme, ako mohlo prísť k takému nedorozumeniu. Akási Svätá Lucia. Ten ostrov nám dovtedy nič nehovoril a obávali sme sa, či to nebudú len vyhodené peniaze.”

Manželia Bartosovci vtedy ani len netušili, že rodinnú dovolenku s dceérou Céliou na Svätej Lucii im rezervoval sám osud. Po príchode ich privítal maličký, no nádherný, hornatý ostrov so šťavnatou tropickou džungľou, ktorý sa celej rodine, vrátane ich vtedy päťročnej dcérky Celie, okamžite dostal pod kožu.

 

„Z domácich sálala neskutočná energia a pohoda. Nádherné pláže, tajomné džungle a neskutočne chytľavá hudba. Chceli sme zažiť čo najviac, všetko ochutnať, ovoňať a vyskúšať,” spomína Jarka. Dodáva, žena Svätej Lucii bol veľmi populárny zelený prášok z akejsi neznámej rastliny moringa. „Miestni obchodníci aj náš turistický sprievodca nám neustále núkali čaj a iné výrobky z nej. Rastlinu prezývali aj strom zázrakov a opisovali jej pozoruhodné účinky na zdravie. Vraj je to superpotravina, ktorá obsahuje dôležité živiny, vitamíny a stopové prvky vo vysokej koncentrácii. Predávali ju tam všade. Na uliciach, v obchodíkoch a v reštauráciách tak bežne, ako mango či banány. Moringe sa na Svätej Lucii jednoducho nedalo vyhnúť, a tak sme si prípravky z nej odniesli domov.”  Bartosovci vtedy ani len netušila, že moringa sa stane ich životnou cestou.

Nová príležitosť

Jarka, vyštudovaná právnička sa nezaprela. Suvenír zo Svätej Lucie po návrate z dovolenky najskôr odniesla na Úrad verejného zdravotníctva, aby si overila, či si užívaním moringy nemôžu nejako ublížiť. Keď jej dal úrad „zelenú”, pustili sa spolu s manželom do testovania a výsledky na seba nenechali dlho čakať. „Po pár týždňoch sme pocítili dovtedy nepoznaný prílev energie a vitality. Hoci môj manžel nikdy nebol fanúšikom doplnkov výživy, po krátkom čase priznal, že vďaka moringe je menej unavený a čulejší, jednoducho sa cíti fit,” spomína Jarka. Manželia Bartosovci žili klasickým uponáhľaným európskym životným štýlom. Veľa pracovali, málo oddychovali a ich hektický spôsob života im priniesol častý pocit vyčerpania. „Milan navyše trpel nábehom na cukrovkou druhého typu, a tak som bola úprimne zvedavá, či mu moringa nejako pomôže. Po niekoľkých rokoch jej pravidelného užívania a upravenom jedálničku ho vyradili z evidencie,” opisuje nadšene Jarka. Bartosovci – a najmä Milan – boli odjakživa podnikaví dobrodruhovia. O Milanovi je dokonca známe, že dokáže na míle „zaňuchať” zaujímavý podnikateľský nápad. Preto, keď Bartosovci zistili, že moringa je naozaj pozoruhodná, skutočne funguje a zároveň ju u nás na Slovensku takmer nikto nepozná, pričom výživové doplnky z tejto rastliny dostať v Európe často v mizernej kvalite, zavetrili príležitosť. Nápad dovážať moringu na Slovensko ich pohltil a tak sadli na lietadlo a vrátili sa na Svätú Luciu.

Podnikanie na karibský spôsob

 Pustiť sa do podnikania s domácimi však nebolo vôbec jednoduché. „Hoci nám tvrdili, že na ostrove je mnoho plantáží s moringou, ukázalo sa, že to nie je pravda. Stromy zväčša rástli v provizórnych domácich podmienkach, listy sušili na zemi alebo na strechách domov – v podmienkach, aké by našimi štandardmi nikdy neprešli. Santa Lucia je vulkanický ostrov, má vynikajúcu pôdu, no náročný terén na zakladanie nových plantáží. Karibčania navyše úplne inak vnímajú čas, nikam sa neponáhľajú, dohodnúť sa s nimi na termínoch je umenie,“ vysvetľuje Milan Bartos. Na okamih preto manželia zvažovali, že sa svojich plánov vzdajú, no po opakovaných návštevách sa s domácimi farmármi dohodli na férových podmienkach priameho predaja a tí začali moringu pestovať priamo pre nich v súlade s okolitou prírodou a bez zásahu chémie či techniky. Postupne na ostrove zriadili prevádzku, zaobstarali sušičky a ďalšie potrebné vybavenie, zaškolili personál.

Tajomstvo moringy

Tento strom má vždy zelené listy a neprekážajú mu ani dlhšie obdobia sucha. Vyžaduje si však tropické až subtropické teploty, a tak sa moringe najlepšie darí v Indonézii, Malajzii,  Strednej a Južnej Amerike, Afrike, Indii. „Rastie mimoriadne rýchlo – za rok dokáže podrásť aj päť až osem metrov,“ hovorí Milan Bartos. Každá časť stromu moringa karibská je zdrojom množstva výživných látok. „Využívame najmä listy. Zbierajú sa ručne do veľkých košov, po umytí ich dôkladne sušíme a melieme na prach. Vákuovo balený prášok sa dovezie k nám, kde z neho vyrábame výživové doplnky, čaje a širokú škálu kozmetiky,“ hovorí Milan Bartos. Sušené listy majú vysokú koncentráciu bielkovín (takmer tretina obsahu) a až 19 aminokyselín. Minerálne zloženie je prekvapujúce, tieto nenápadné rastliny sú hrdými nositeľmi vápnika, horčíka, draslíka, zinku, fosforu, medi, železa aj selénu a to v ideálnom pomere.  V listoch je zastúpených 17 vzácnych mastných kyselín; najviac α-linolénová kyselina. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín E a beta-karotén – prírodné antioxidanty, ale aj vitamíny B1, B2, B3, či vitamíny rozpustné v tukoch – A,D, E a K. Vysoký je obsah vlákniny, lignínu a ceulózy.  Napríklad vo forme kapsúl poskytuje moringa karibská dennú porciu všetkých spomínaných živín a vitálnych látok.

Druhý domov

 Osobný kontakt je však osobný kontakt, preto sa Svätá Lucia za tie roky stala pre Bartosovcov druhým domovom. Cestujú sem asi štyri krát do roka, bývajú v prenajatom apartmáne. Pravidelne tu trávia napríklad Vianoce a nosia sem svoje vlastné, slovenské tradície. „Nabalení slovenskými potravinami ako oblátky, údené mäso, medovníky a huby sa teperíme s ťažkými kuframi cez pol sveta, aby sme si mohli na Štedrý deň dobre pochutnať,” hovorí Jarka. Dodáva, že Svätá Lucia je veľmi malý ostrov. Každý tam pozná každého a aj oni už majú svojich priateľov a zázemie. „Domáci tvoria komunity a stále sa stretávajú v rovnakom bare alebo na populárnej piatkovej pouličnej párty. Tieto párty si buď zamilujete, alebo tam hneď odpadnete,” smeje sa Jarka. „Pre nás je to zaujímavé a super na chvíľu, ale potom mi začne chýbať vzduch, rodina a niektoré naše potraviny,” hovorí úprimne. Hoci je rada, že žijú prevažne vo Viedni a na Svätú Luciu pendlujú, jej veľkým snom je vybudovať na ostrove priamo na ich plantáži mini obchodík pre návštevníkov z celého sveta. „Mohli by sa zoznámiť s moringou, s tým ako sa pestuje, ochutnať náš prášok a čaj a vyskúšať naše kozmetické výrobky. Chceli by sme premeniť Svätú Luciu na taký malý „moringa ostrov,” zasníva sa Jarka.

Liekom nielen v ľudovej medicíne

Spomínané vitamínové a minerálové zloženie listov moringy pomáha pri problémoch s cievami, astme či Crohnovej chorobe. Antioxidačný efekt pôsobí proti rakovine prostaty, ale aj problémom s pokožkou, sleduje sa protinádorový účinok extraktu listov. Modulačný efekt bol zistený pri anémii, vysokom krvnom tlaku, diabete, vysokom cholesterole, problémoch so štítnou žľazou a obličkových ťažkostiach. Silný protizápalový účinok je nápomocný pri reumatoidných ochoreniach, potláčaní bolesti a opuchoch. Napomáha aj pri rôznych tráviacich problémoch. V mnohých prípadoch sa ukázal antibakteriálny, antimikrobiálny a antivirálny efekt a vplyv na povzbudenie imunitných procesov. Môže zlepšiť stav pri migrénach a bolestiach hlavy.
Listy pôsobia protizápalovo aj ako prevencia proti chrípke a nachladnutiu. Osvedčila sa i diabetikom, keďže dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.

Tajomstvo Moringy sa odovzdáva medzi mnohými generáciami a postupne ho potvrdzujú aj mnohé významné vedecké výskumy.

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.