Ako vrstviť oblečenie a neprehnať to?

Zima je v plnom prúde a my čoraz viac riešime ako sa štýlovo obliecť a pritom nezamrznúť. Najväčšou výzvou bývajú chladné rána a cestovanie, ktoré striedajú pobyty v interiéroch, či už ide o prácu, školy, či návštevu priateľov. Najideálnejšie je v tomto prípade takzvané vrstvenie oblečenia. A ako teda vrstviť oblečenie správne?

Vlnené vesta Weekend Max Mara

Kardigán Medicine

Funkčné vrstvenie športového oblečenia

V prípade športového oblečenia je vrstvenie jednoduchšie ako pri bežných, každodenných stylingoch. Predsa len pri športe nejde až tak veľmi o štýl, dôležitá je najmä funkčnosť. Preto sú aj pravidlá vrstvenia v tomto prípade praktické a celkom jasné. Oblečenie sa v prípade športových outfitov vrství do prvej, základnej vrstvy, ktorú tvoria termoregulačné materiály, ktoré naše telo zahrievajú, druhej vrstvy, ktorú tvoria priedušné materiály, ktorých úlohou je odvádzať vlhkosť z prvej vrstvy. Za nimi nasleduje posledná,  tretia vrstva, ktorá slúži ako ochranný štít pred vonkajšími vplyvmi.

Termo prádlo Viking

Sotshellová bunda Jack Wolfskin

Ako vrstviť fashion kúsky a neprehnať to?

V prípade módnych stylingov, ktoré využívame v bežné dni však vrstvenie nie je až tak funkčné a má jednoznačne menej jasné pravidlá. Existuje však zopár tipov, ktoré vám vrstvenie uľahčia.

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že kombinovanie módnych kúskov je o zábave. Teda ak vymyslíte takú kombináciu, ktorá bude zaujímavá, skúste ju! Avšak nikdy by nemala byť na úkor proporcií vášho tela. Teda by ste nemala v outfite vyzerať ako cibuľa. A na to je dôležité to s vrstvením neprehnať a vrstviť maximálne tri kúsky oblečenia.

Šaty Answear Lab

Kardigán Guess

Teda:

  • Rešpektujte proporcie vášho tela, ak navrstvíte viacero topov vždy by mali kopírovať líniu vašej postavy a opticky nezväčšovať jej objem.
  • Proporciu vrstveniu dodá napríklad opasok.
  • Ak navrstvíte viac horných kúskov oblečenia (dlhorukávové tričko, tielko, sako), nohavice, alebo sukňu voľte úzku.
  • Najjednoduchšie je vrstviť jednofarebné kúsky oblečenia a farby tón v tóne.
  • Ak chcete vrstviť farby a vzory vybertajte jednoduchšie strihy.
  • V prípade kombinovania vzorov voľte podobné vzory (napríklad károvaný vzor v rôznej veľkosti).
  • Ideálne je ak veci pri vrstvení „vytŕčajú“, aby bolo jasné že sú navrstvené a tvoria celok (rukávy vytŕčajúce spod svetra košeľa spod roláka..atď.)

„Pri vrstvení je dôležité zachovať proporciu vašej postavy“

 

Vesta United Colors of Bennetton

Aké oblečenie je ideálne na vrstvenie?

Vrstvenie má teda dve funkcie. Štýlovú a praktickú. V zime sa snažíme do outfitov spojiť obe. Teda aby sme boli aj štýlové a aby nám bolo aj teplo. Toto sa dá dosiahnuť ak skombinujete fashion kúsky s tými hrejivými. Napríklad pod jednoduchú bielu košeľu si môžete obliecť vzorovaný rolák a na košeľu obliecť ešte jednoduchú vestu. Alebo si dať košeľu a na ňu vlnenú vestu a navrch sako. Veľmi pekná je tiež kombinácia roláka, alebo dlho rukávového topu a šiat, doplnené o dlhý vlnený kardigán. Nič tiež nepokazíte navrstvením saténových a vlnených šiat- táto kombinácia kedy vám spod vlnených šiat ako keby presvitá hodvábne negližé, je v módnom svete aktuálne veľmi populárna. Pri vrstvení je veľmi pekné ak sú jednotlivé prvky vždy priznané a je teda vidno že ich nositeľka skombinovala zámerne.

Kardigán Answear Lab

Teda:

  • Kombinujte dlhorukávové topy rôznych farieb a vzorov so svetrami a mikinami.
  • Tielka a topy pokojne noste na tričká s dlhým rukávom, ideálne však ak sú voľnejšie a z padavých materiálov.
  • Na vrstvenie sú najlepšie krátke vlnené vesty rôznych farieb pod ktoré si môžete dať rôzne dlhorukávové topy, roláky a košele.
  • Oversize vlnené šaty vrstvite na rôzne dlhorukávové topy a saténové negližé.
  • Kardigány sú ideálne ako vrchná vrstva, najlepšie oversize a otvorené.

„Ideálne je vrstviť maximálne 3 kúsky oblečenia“

Sveter Medicine

Vesta Luisa Spagnoli

Nezabúdajte, že vrstvenie je predovšetkým hra. Vrstvite ako to intuitívne cítite, kombinujte krátke s dlhým a nebojte sa byť iná. Ak sa budete riadiť základnými pravidlami ,určite nešliapnete vedľa.

 

 

Produkty z článku nakúpite na www.answear.sk

 

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.