Čo si so sebou zbaliť do pôrodnice: Manuál pre budúce mamičky

Keďže nedávno sa mi narodila dcéra, strávila som 5 dní v nemocnici. Viem ako som pre pobytom „lustrovala“ internet a hľadala kade tade informácie o tom čo si vlastne mám do pôrodnice pribaliť. A keďže mám v okolí veľa „budúcich mamičiek“ napadla ma spásonosná myšlienka moje poznatky zosumarizovať v krátkom článku. Takže budúce maminky, tento je pre vás🙂

Oblečenie

Mama:

Keďže ja som rodila v lete na nezaplatenie boli košieľky na ramienka. Ak rodíte na jeseň tiež si zabaľte košieľky, ideálne také, ktoré sa ľahko rozopínajú keď budete kojiť. Poprípade kľudne aj šortky a tielka alebo vrchné diely na zapínanie. A baby berte si toho na prezlečenie dosť aby ste sa mohli každý deň dať do čistého. Budé vám totiž vytekať mlieko, dieťa vás ogrcká, vy sa zašpiníte.. a nieje nič lepšie hodiť si počas dňa sprchu a dať sa do čistého. Tiež určite odporúčam kojenecké podprsenky a tričká. Tie si tiež zoberte v takom počte kusov aby ste mali na každý deň čisté.Tiež si do kufra pribaľte šľapky v ktorých sa budete môcť aj sprchovať. Nezabudnite na oblečko v ktorom pôjdete domov a nohavičky- tie popôrodné sú len na prvé dni.Nezabudnite tiež na osušku a uterák.

Dieťatko

V nemocnici vám zväčša bábo prvé dni oblečú ale potom keď už ho máte pri sebe mu budete chcieť vymeniť erárne nemocničné oblečenie za vlastné. Najlepšie (naozaj si dajte poradiť) sú bodyčka so zapínaním dopredu. Deti neznášajú ak im oblečenie „rvete“ cez hlavičku. Tieto body si zadovážte ideálne s krátkym aj dlhým rukávom(podľa toho kedy rodíte) a určite vo veľkostiach 50, poprípade 56. Väčšie nepotrebujete. Tiež si zoberte vlastné látkové plienky a ak je zima aj perinku a dečky.

Kozmetika

Mama

Okrem klasických hygienických potrieb (šampón, sprchový gél, gél na intímnu hygienu, zubná pasta) nezabudnite tiež na hrebeň a dezodorant. Z tých „mamičkovských“ sú to popôrodné vložky a nohavičky a mne sa po cisárskom tiež skvelo osvedčil sťahovací pás. Nezabudnite tiež na papierové vreckovky a dezinfekčný gél (nemocnica nie je práve najhygienickejšie miesto).Olejček na boľavé prsníky (mňa prvé dni doslova zachránil-mala som tento: http://bit.ly/2vspJbJ) a tiež odporúčam olej na regeneráciu po pôrode: http://bit.ly/2unKe5e

Dieťatko

Plienky (tie najmenšie- čislo 1), a nepremokavé podložky, dieťatko sa vám pri prebaľovaní pociká, určite ich oceníte. Krém na zapareniny a vlhčené obrúsky na umývanie zadočku dieťaťa.

Cumle a odsávačky

Na začiatok určite odporúčam manuálnu odsávačku, určite si ju zoberte aj do pôrodnice. Podľa môjho názoru úplne stačí manuálne, mne sa osvedčila tá od Avent. Tiež odporúčam cumlík pre novorodencov, mne sa veľmi osvedčil. Navyše tie erárne nemocničné nie sú nič moc.

Hračka Doodoo

Tento hrací maco so mnou išiel do pôrodnice a moja dcéra pri ňom zaspáva dodnes. Dodo vydáva zvuk maternice a spustí sa hneď ako dieťatko zamrnčí, alebo zaplače.

Voda

Určite si zoberte aspoň 2 fľaše neperlivej vody, po pôrode budete (hlavne pri kojení) piť ako divá. Voda vás zachráni aspoň na začiatok potom vám rodina prikúpi.

A do čoho a ako sa zbaliť?

Odporúčam dať si osobné veci a veci, ktoré budete potrebovať na pôrod do jednej tašky a ostatné veci do druhej. Do miestnosti kde budete pred pôrodom určite nebudete ťahať všetko. Mne dobre padlo, že som túto tašku s osobnými potrebami mala v kufri na kolieskach. Hlavne ak sa budete musieť v rámci nemocnice sťahovať, poprípade akokoľvek presúvať verte mi nechcete so sebou vláčiť cestovnú tašku.

Nezabudnite tiež na nabíjačku na mobil, knižku, časopis…zo začiatku bábätko veľa spinká aj vám ho často berú na všelijaké vyšetrenia tak aby nebola nuda:)

V prípade, že máte otázky, pokojne ich píšte tu do komentov rada odpoviem.

P.S. Moja skúsenosť je z pôrodu v Ružinovskej nemocnici v Bratislave.

Ilustračné fotografie: abc7.com, whattoexpect.com, Avent, argos.co.uk, nobilis.cz, unizdrav.sk, doodoo.sk

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.