Holandsko: Amsterdam, Haag, kvetinová výstava Keukenhof a veterné mlyny – časť 2.

Ďalšie dni v Holandsku boli, napriek počasiu, ako inak, idilické. Človek má v tejto krajine, ktorá je doslova zasadená v prírode, sústavný pocit harmónie – akokoľvek to znie. Dokonca, čo je zaujímavé, z miestnych sme mali pocit, akoby mal každý v živote nadelené rovnako, na pohľad žiadne nepomery – úžasné!

Skanzen Zaanse Schans

Pokiaľ túžite vidieť výrobu tradičných a pre Holandsko typických drevákov, výrobu syrov, veterné mlyny, romantické vodné kanály a malebné lúky, odporúčame vám navštíviť skanzen Zaanse Schans, kde to všetko nájdete na jednom mieste. Nenechajte sa ale zmýliť vyľudnenými fotkami, v skanzene nebudete ani zďaleka sami, týmto miestom prúdia doslova davy turistov z celého sveta.

Kvetinová výstava Keukenhof

Inými slovami – hlavný ťahač do Hollandska počas jari, pochopiteľne. Výstava samotná je každoročne tématicky zameraná, tento rok sa niesla v duchu Hippies a vďaka dychberúcim kvetinovým inštaláciam a špecifickým druhom kvetov sa preslávila celosvetovo. Na výstavu sa dostanete autom alebo kyvadlovou autobusovou dopravou. Už z diaľky vás bude vítať preplnené parkovisko a dlhé rady na lístky, preto aj v tomto prípade odporúčame kúpiť lístky online. Keď vstúpite, nezabudnite si mapku areálu hneď za bránou, veľmi vám uľahčí orientáciu v obrovskom areáli, ktorý ponúka program na celý deň. Nájdete tam 6 pavilónov s nádhernými inštaláciami z čerstvých živých kvetov, ďalej si môžete vychutnať príjemnú prechádzku cez vysadené záhony najrôznejších tulipánov a počas sezóny aj plavbu ľoďou cez kvetinové polia. Pohľad to musí byť nádherný, no treba si vybrať správny termín. Napriek tomu, že my sme zvažovali niekoľko termínov, práve vzhľadom na kvitnúce tulipány, už sme ich na poliach nestihli. Samozrejme, každý rok je situácia iná, tento rok úradovalo teplé počasie už v apríli a tak kvety stihli odkvitnúť. Z celkového dojmu nám to ale neubralo, samotné pavilóny sú nádherné, ale ešte krajší je vonkajší areál, ktorý je neustále “aktualizovaný” tímom záhradníkov, ktorí neustále vymieňajú odkvitnuté kvety za kvitnúce.

Dobre vedieť…

V takmer každom pavilóne výstavy nájdete reštauráciu (alebo skôr hlučnú a preplnenú kantínu, kde nám aj tak veľmi nechutilo, ale najesť sa tam dá). Otázkou zostáva len to, či nájdete voľný stôl. Každopádne vás môžu zachrániť malé snacky /wafle, hot-dog, ovocie/, ktoré stretnete na každom kroku.

Haag

Pokiaľ sa na výlety dôkladne pripravujete, môj prístup vám musí byť úplne cudzí – o Haagu, podstatnej zastávke našej cesty, som nevedela takmer nič. Prímorské mesto ma prekvapilo svojou nenútene uvoľnenou atmosférou a rada naň spomínam aj napriek tomu, že sme stihli prejsť pomerne malú časť mesta. Vysoké vlny, promenáda a ruské kolo na piery mi úplne stačili. Zrazu sa prechádzate po meste, ktoré dýcha mladou, čarovnou atmosférou, všetky starosti miznú a vy odrazu žijete okamihom. Chápem, cliché. Aj ja by som si to povedala, aj je to tak, akoby ste boli vo filme.

Nakoniec mi nedá a musím povedať, že Holandsko je nádherné – úplne úprimne a nezaujato. Ako niekto, kto nemal očakávania a tak objavoval veľmi prirodzene multikultúrnu, liberálnu krajinu s nádhernou prírodou, kulúrnym dedičstvom a architektúrou. Preto ak návštevu zvažujete, choďte! Pokojne nepripravení, uvoľnení a otvorení dobrodružstvám. Prajeme vám šťastnú cestu.

Zdroj foto: archív autorky

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.