Holandsko: Amsterdam, Haag, kvetinová výstava Keukenhof a veterné mlyny – časť 1.

Krajina tulipánov, drevákov a veterných mlynov – približne toľko som o Holandsku vedela, keď som sa tam pred dvoma týždňami vybrala. Samozrejme, ako ste si asi domysleli, navštíviť túto krajinu na severe nebol môj nápad. Čo viem o Holandsku teraz a čím ma prekvapilo?

Jednou z prvých vecí, ktoré som zistila (našťasie jednou z prvých!) bolo to, že sú všade bicykle. A keď píšem všade, naozaj to tak myslím. Dokonca v takej miere, že často máte pocit, že strácate kontrolu nad vlastným životom. Pre predstavu, pred hlavnou stanicou v Amsterdame ich ráno stálo okolo 10 000!

Keď som predýchala bicykle alebo keď som si aspoň začala uvedomovať to, že oni majú očividne vybojované väčšie práva ako chodci, mohol začať plnohodnotný deň v hlavnom meste Holandska.

Napriek tomu, že sme do Amsterdamu prišli 2. mája, počasie bolo škaredé – 13 stupňov, neutíchajúci vietor. Ráno nám to nepokazilo. Do mesta sme prišli veľmi skoro, centrum bolo vyľudnené a veľmi pokojné. Miestni aj turisti sa začali v uličkách objavovať až okolo 10:00, kedy sme my už mali prejdenú neslávne slávnu Štvrť červených svetiel, Begijnhof, hlavné námestie Dam a smerovali sme na preslávený kvetinový trh. S výhľadom na lokálne obchodíky a grachty sme si vychutnali skoro obednú kávu a pokračovali sme smerom na Múzejné námestie.

Begijnhof – dvory mníšiek, kde vykonávali charitu pre mesto

Či už ste milovníkom moderného umenia alebo vás baví história, či obdivujete diamanty, na Múzejnom námestí si prídete na svoje! V jednom z najznámejších múzeí v meste – v Ríšskom múzeu, ktorého architektúra je takmer totožná s architektúrou amsterdamskej hlavnej stanice, nájdete tie najvzácnejšie historické diela, na čele so zbierkou Rembrandta. Ak vás ale viac zaujíma tvorba obdivuhodného Vincenta Van Gogha, úžasnú zbierku jeho diel nájdete v múzeu, ktoré nesie jeho meno. Na Múzejnom námestí môžete navštíviť aj brúsiareň diamantov Coster, či múzeum súčasného umenia Moco.

Náš tip: Do všetkých múzeií odporúčame lístky bookovať online a v predstihu, nakoľko na mieste sú často, najmä v sezóne, vypredané na niekoľko dní vopred.

Ríšske múzuem a Van Gogh múzeum

Ďalšie skvelé miesto, ktoré môžem odporučiť (nie vo veternom počasí, pochopiteľne – nerobte rovnakú chybu ;)) je vedecké múzeum NEMO. Bude baviť vás, aj vaše deti a to nielen čo sa týka expozícií vnútri, ale aj tých na šikmej streche múzea odkiaľ je navyše veľmi pekný výhľad.

Náš tip: Ak po prehliadke múzea NEMO budete hladní, odporúčam vám navštíviť blízku reštauráciu Vapiano (medzi NEMOm a knižnicou). Ide o medzinárodne rozšírený koncept talianských reštaurácií, ktoré nás zachraňujú po celej Európe :).

Keď budete v Amsterdame, určite si nenechajte ujsť (okrem jazdy na bicykloch) ani plavbu ľodou po grachtoch. Plavba je to naozaj veľmi príjemná, navyše sa dozviete zas niečo málo o zaujímavej histórií mesta. Stojí to za to!

A nakoniec ešte jedna typicky ženská otázka – kam na nákupy? Módu milujem, nakupujem ju po celom svete, ale ak chcete ísť na “nákupnú dovolenku”, Amsterdam vás v tomto sklame – mesto nie je až tak komerčné, nenájdete tam toľko vychytených značiek, skôr veľmi príjemné dizajnérske obchody a second-handy či antikvariáty. Ak bez dovolenkového suveníru v podobe nového kúsku odísť nemienite, odporúčam vám navštíviť multibrand department store – de Bijenkorf.

V ďalšej časti viac o Haagu, kvetinovej výstave, drevákoch a veterných mlynoch!

Zdroj foto: archív autorky

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.