Nedostatočný príjem vitamínu D môže ovplyvniť imunitu

Vitamín D zásadným spôsobom posilňuje obranné reakcie človeka. Jeho prítomnosť v tele je doslova nevyhnutná. Dostatočný príjem vitamínu D nás môže ochrániť aj pred vírusovými infekciami. Príjem vitamínu D v slovenskej populácii nie je z pohľadu odborníkov optimálny.

 

Vitamín D dokáže ľudské telo čerpať počas letných mesiacov zo slnečného žiarenia. V zimnom období je však náš organizmus odkázaný na jeho príjem väčšinou iba z jeho potravinových zdrojov. Vhodným zdrojom vitamínu D sú okrem iného mlieko a mliečne výrobky.

Štúdie Spoločnosti pre výživu vo Fakultnej nemocnici Motol z rokov 2007 až 2018 ukázali, že príjem vitamínu D je nízky prakticky vo všetkých vekových skupinách. „Riešením môže byť úmerné slnečné žiarenie a v zimnom období vyššia konzumácia prirodzených zdrojov vitamínu D, alebo o tento vitamín obohatené mlieka či mliečne výrobky,“ vysvetľuje MUDr. Petr Tláskal, CSc. z Fakultnej nemocnice Motol. S nedostatkom príjmu vitamínu D sa však nestretávajú iba Slováci. Tento problém riešia aj ostatné krajiny v Európskej únii. Výnimkou sú iba severské štáty – Nórsko, Švédsko, Fínsko – a to vďaka vysokej spotrebe rýb.

Konzumácia mlieka s vekom klesá. „Medzi 3. a 5. rokom ľudského života konzumuje denne mlieko zhruba 45% detí a 14% detí mlieko úplne odmieta. Vo veku medzi 10. a 15. rokom už hovoríme o pravidelnej konzumácii iba u 39% detí, pričom 24% detí mlieko odmieta. Stabilnejšia je konzumácia mliečnych výrobkov. Viac-menej u starších detí sa už častejšie objavuje aj nižší príjem vápniku, ktorý je pre optimálny účinok vitamínu D rovnako potrebný[1],“ pripomína Petr Tláskal.

Vitamín D je pre fyziologické funkcie človeka absolútne nenahraditeľný. Okrem dobre známej úlohy v novotvorbe kostnej hmoty, zasahuje do obranných reakcií a má rad ďalších metabolických aktivít. „Najmä v zimnom období, kedy je slnečných dní skutočne skromne, je veľmi dôležité zvýšiť prísun vitamínu D v strave. Veľmi výdatným zdrojom je mliečny tuk, ktorý používame v podobe masla, smotany a je prítomný tiež v plnotučnom mlieku. Možno tak jednoznačne odporučiť, aby v zimnom a chladnom období deti, ale aj dospelí mali vo svojej strave mliečne produkty zaradené v dostatočnej miere,“ vysvetľuje  imunológ prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. z Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

Vitamín D je nevyhnutný pre tzv. homeostatické regulácie obranného zápalu. „Je potreba, aby intenzita zápalu zodpovedala závažnosti podnetu. Musíme zabrániť premrštení obrannej reakcie. Presne preto slúži dostatočná hladina vitamínu D. Možno s istotou tvrdiť, že behom chladných mesiacov je potreba vitamínu D, nielen u detí, ale tiež napríklad u seniorov, v porovnaní so zbytkom roku zvýšená. V najlepšej forme môžeme vitamín D získať v spomínaných mliečnych výrobkoch,“ dopĺňa Jan Krejsek.

Nedostatočný príjem vitamínu D, predovšetkým u staršej populácie, zvyšuje rozvoj osteoporózy a tým podmieňuje aj ľahší vznik zlomenín kostí pri úraze, znižuje svalovú silu a zvyšuje riziko pádu.

“A nielen to. Uvádza sa, že nedostatočný príjem vitamínu D súvisí so vzostupom civilizačných chorôb, najmä kardiovaskulárnych, ale môže zvyšovať aj riziko rozvoja nádorov tráviaceho traktu  a celkovo tak nepriaznivo ovplyvňovať dĺžku života človeka,“ dopĺňa Tláskal.

Vitamín D sa prirodzene vyskytuje v mlieku a mliečnych výrobkoch, kde je rozpustený v mliečnom tuku. „Musíme ale zároveň dodať, že v porovnaní  s niektorými inými potravinami, napríklad s rybami, nie je vitamínu D v mliečnych výrobkoch zas až toľko a skutočný obsah je ovplyvnený mnohými faktormi, medzi ktoré napríklad patrí miesto, kde sú kravy chované, či sú v stajni alebo na pastvine, typ a spôsob kŕmenia, či konzumujú čerstvé seno, šrot alebo kŕmne zmesi obohatené práve o vitamín D a v neposlednom rade je nutné tiež spomenúť ročné obdobie. V zime je totiž obsah vitamínu D až 4x nižší[2] kvôli nízkej intenzite UV slnečného žiarenia, čo je u dojníc rovnaké ako u ľudí,“ hovorí Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského zväzu mliekarenského.

Mliečne výrobky síce nepatria k špičke, čo sa obsahu vitamínu D týka, ale z dôvodu nízkej konzumácie rýb na Slovensku sú mliečne výrobky považované za najlepšiu alternatívu. „Navyše obsah vitamínu D v mliečnych výrobkoch je možné niekoľkonásobne zvýšiť fortifikáciou. Konzumné mlieko, jogurty, mliečne a tvarohové dezerty, mrazené krémy a syry sa hodia na obohacovanie vitamínom D. Lepšia stabilita sa dosiahne aplikáciou emulgovanej formy vitamínu D, dodáva Kopáček.

Fortifikácia mliečnych výrobkov vitamínom D patrí medzi významné reformulačné smery moderných mliekarenských spoločností, pretože tento vitamín hrá dôležitú rolu v posilňovaní ľudskej imunity. „Pokiaľ si budeme chcieť s vitamínom D z mliečnych výrobkov „prilepšiť“, zvoľme radšej fortifikované mliečne výrobky. Napríklad konzumné mlieko obohatené vitamínom D ho môže obsahovať až 4-5 krát viac,“ vysvetľuje Kopáček.

 

Viac na www.zrodene.eu
[1] Společnost pro výživu (SPV), nutriční studie z roku 2007
[2] J. Velíšek: Chemie potravin 2 (1999)
Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.