Letná ovocná vlna, ktorá prospeje vám aj postave. Pridajte sa tiež! 

Aj  napriek tomu, že teplé letné počasie prišlo tento rok o niečo neskôr ako sme zvyknutí, horúce leto je už v plnom prúde. Väčšina ľudí podniká výlety alebo plánujú návštevu kúpaliska. A čo si so sebou zbaliť pod zub alebo na obed? Ideálnym riešením je ovocie. Telo dostane doslova vitamínový koktail a neuškodí ani postave. Ideálne je voliť sezónne potraviny, ktoré bývajú na pultoch úplne čerstvé. Letné prázdniny nahrávajú predovšetkým marhuliam, čerešniam alebo čučoriedkam.

 

Takmer každý má s týmto obdobím spojené čerešne. Niektoré odrody začínajú dozrievať už v máji a v podstate zahajujú ovocnú sezónu. V roku 2019 sa u nás urodilo zhruba 684 ton čerešní. Tohtoročný odhad bol pre ovocinárov obtiažnejší, nakoľko po dlhej chladnej perióde neprišlo v mnohých sadoch k pravidelnému júnovému prepadu. To sa týka predovšetkým práve čerešní a višní, pri ktorých sa očakáva priemerná úroda. To je škoda, pretože tento druh ovocia má hneď niekoľko nesporných výhod. Ako väčšina dužinatého ovocia obsahujú až 80% vody. Slúžia preto výborne na hydratáciu. Vďaka vitamínom A, B a C podporujú imunitný systém a železo s vápnikom zaisťujú správnu stavbu kostí  a zubov. Tiež sú zásobárňou kyseliny listovej, ktorá pozitívne ovplyvňuje ľudskú psychiku. Čerešne sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi. Vo veľkých teplách je skvelým nápadom vytvorenie domácej čerešňovej zmrzliny. Stačí iba zmiešať čerešne, smotanu, mlieko a cukor. Túto formu ocenia určite predovšetkým deti.

Tip! Najlepšie sa zbierajú čerešne ráno a večer. Je dobré na nich vždy nechať stopku, vďaka čomu dlhšie vydržia.

Ďalšou takmer zázračnou letnou potravinou sú marhule. Slováci konzumujú priemerne 0,9 kilogramu na osobu za rok. Blahodarný vplyv na telo majú marhule už pri konzumácii troch kusov. Tým sa pokryje viac ako polovica dennej spotreby provitamínu A, ktorý pôsobí ako antioxidant a zároveň prispieva k zdravému a dlhodobému opáleniu. Ďalej marhule obsahujú vitamín C a draslík. Táto kombinácia zaisťuje správne fungovanie imunity a reguláciu srdcového tepu. Vďaka nízkym kalorickým hodnotám sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú regulovať svoju váhu.

Tip! Pokiaľ chcete zdravé a výdatné raňajky, skúste ovsenú kašu s orieškami a marhuľami.

V neposlednom rade sa nemôžeme zabúdať ani na drobné ovocie. Výborne chutí, je zdravé a zároveň ponúka rozmanité využitie v kuchyni. Napríklad v ríbezliach nájdete vysoký podiel vlákniny a vitamíny E a C. Absolútnym favoritom sú čierne ríbezle, ktoré obsahujú mnohonásobne viac prospešných látok ako biela alebo červená odroda. Celkovo sa v roku 2019 na Slovensku urodilo 118 ton ríbezlí. Maliny sa zase z drobného ovocia pýšia tým najvyšším obsahom betakaroténu a vyváženým spektrom vitamínov. V kategórii najzdravšieho ovocia veľmi dobre obstoja aj čučoriedky.   Ich zber sa dá považovať za zábavnú aktivitu a odmenou môžu byť čučoriedkové knedličky, koláče alebo misa čerstvého ovocia. Antioxidanty v čučoriedkach spomaľujú starnutie mozgových buniek a môžu čiastočne predchádzať degeneratívnym ochoreniam. Pomáhajú zregenerovať očnú sietnicu a tým celkovo zlepšujú zrak aj adaptáciu na ostré svetlo. Sú vhodné aj pre alergikov, pretože aj napriek dlhodobej konzumácii nevyvolávajú žiadne alergické reakcie.

Tip! Čučoriedky možno sušiť, zavárať alebo použiť na výrobu domácej šťavy.

Špecifických úprav aj jednotlivých druhov ovocia je nepreberné množstvo. Pokiaľ zvolíte čerstvé a sezónne produkty, tak potešíte nielen chuťové poháriky, ale tiež prospejete svojmu zdraviu.

Viac na www.zrodene.eu

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.