Ručná výroba nie je otrepané klišé. Pri káve je to nutnosť

 Že je pojem ručná výroba už takmer klišé? Naozaj, ručne sa vyrába kadečo. „Hand-made“ tak už nebýva známkou kvalitného spracovania, ako skôr dôvod na zvýšenie ceny. Pri káve však toto klišé nikdy nezovšednie.

Nerobte kompromisy. Kávu si vždy nechávajte pripraviť ručne

Príprava kávy je skrátka veda. Stlačením jedného tlačidla dokonalý nápoj nepripravíte a na tlačidle môže byť pokojne napísané „to najlepšie espresso na svete“. Keď čakáte v Coste pri pulte na kávu, skúste sledovať, čo všetko barista robí, kým pred vás predloží vaše kávové potešenie.

Čo všetko barista Costa Coffee musí urobiť, kým pred vás predloží vašu kávu?

Denne, a to niekoľkokrát, barista musí nastaviť mlynček, aby bola káva správne pomletá. Na espresso musí byť káva pomletá tak akurát – ani príliš nejemno, ani príliš nahrubo. Hrubo pomletá káva sa hodí skôr pre french press. Pri espresse sa z nej počas extrakcie neuvoľnia do vody všetky chuťové zložky a espresso  pripravené z takej kávy by bolo slabé. Naopak, príliš jemne pomletá káva chutí v espresse pripálene a hodí sa skôr na prípravu džezve.

Nahrievanie a čistenie

Na prípravu kávy musí byť kávovar nahriaty a to nielen jeho hlava, čo je „závit“, do ktorého sa zakladá páka, ale aj samotná páka. Aby sa zaistila rovnaká teplota a kvalita extrakcie, je páka po celý čas vložená v hlave spolu s predchádzajúcou dávkou kávy. Barista páku vyčistí až tesne pred ďalšou extrakciou tak, že do kávovaru založí páku so slepým sitkom a na pár sekúnd stlačí tlačidlo. Tento proces opakuje tak dlho, kým voda v sitku nie je čistá. Tak sa hlava dokonale vyčistí od zvyškov z predchádzajúceho espressa (tomuto procesu hovoríme backflash).

Odmeriavanie

Espresso pripravujeme presne zo 14 g pomletej kávy. Barista naplní pomletou kávou 7-gramovú odmerku a prebytočnú kávu odstráni rukoväťou lyžičky. Odmerku nasype do páky a celý postup ešte raz zopakuje. Kávu v páke potom ručne zarovná a „utlačí“ silnejším priateľským stlačením ruky, potom páku založí do kávovaru.

Extrahovanie

Pod páku potom barista umiestni šálku na espresso a vy konečne uvidíte to, na čo čakáte. Extrakcia prebieha pod tlakom 9 barov a za 20 – 30 sekúnd by sa malo vyextrahovať 30 ml kávy. Keby bolo kávy menej než 30 ml, znamená to, že káva bola pomletá príliš jemno. A naopak, keby bolo kávy viac, mletie bolo príliš hrubé. Takú kávu však v Costa Coffee nedostanete.

Šikovné ruky

Aj najlepšiu kávu pokazí zlá príprava. Všetci baristi v Costa Coffee majú za sebou dlhú teoretickú a praktickú prípravu. Počas trojmesačného intenzívneho školenia pripravia asi tisíc šálok kávy. Titul „barista“ môžu používať až po úspešnom vedomostnom a praktickom teste. Všímajte si počet zrniek kávy na ľavom rohu goliera uniformy baristov Costa Coffee. Jedno strieborné zrnko získava akreditovaný barista. Dve zrnká znamenajú, že vám kávu pripravuje „Maestro“.

Viac na www.costa-coffee.sk

Zdroj foto: Costa Coffee

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.