Dovolenka na horách: Vyskladajte si outfit na letnú túru

Okrem klasických letných dovoleniek pri mori si čoraz viac Slovákov obľúbilo slovenské hory a turistiku. No aby ste si mohli svoj horský výlet poriadne užiť, je potrebné sa naň aj poradne pripraviť. Najdôležitejší je samozrejme výber správneho oblečenia a obuvi. 

 

Prvým pravidlom je, že by ste nemali vždy dôverovať predpovediam počasia, pretože aj počas letných mesiacov sa môže počasie z minúty na minútu zmeniť. Preto je základným pravidlom účinného obliekania sa na turistiku tzv. cibuľový systém, čiže vrstvenie. Tak môžete podľa potreby efektívne reagovať na prípadné  zmeny počasia. Prvá – spodná vrstva, by mala odvádzať vlhkosť, čiže pot od tela a tým pádom udržať vašu pokožku v suchu. Na turistiku alebo outdoorové aktivity je preto ideálna funkčná bielizeň a funkčné tričko s krátkym alebo dlhým rukávom.

Športová podprsenka, Björn Borg, www.upbrands.sk
Funkčné tričko s dlhým rukávom, Björn Borg, www.upbrands.sk

Úlohou druhej vrstvy je zabezpečiť teplo a taktiež ako spodná vrstva, by v sebe nemala zadržiavať vlhkosť. Ideálne sú mikiny z teplejšieho a priedušného materiálu. V prípade horúceho počasia túto vrstvu nepotrebujete, ale je vhodné ju mať pripravenú, ak by došlo k náhlej zmene počasia alebo ak sa vyberiete na turistiku počas chladnejšieho dňa. Tretia vrstva by vás mala ochrániť pred dažďom a vetrom. Nie je nič horšie, než keď sa ocitnete niekde vonku, počas dažďa, zmoknutí úplne do nitky. Preto vám na turistiku v lete odporúčame zbaliť aj tenšiu vetrovku s kapucňou, odolnú voči vode a vetru.

Športová mikina Björn Borg, www.upbrands.sk
Nepremokavá bunda s reflexným nápisom, Björn Borg, www.upbrands.sk

Dôležitým a veľakrát zanedbaným kusom oblečenia sú počas turistiky práve ponožky. Od ponožiek totiž záleží, či sa vám bude v topánkach dobre kráčať. Preto je nutné si vybrať správny typ, ktorý vás ochráni pred bolestivými otlakmi, pľuzgiermi a odreninami. Pri výbere ponožiek v tomto prípade platia rovnaké pravidlá ako pri výbere termo bielizne. Mali by dobre odvádzať pot, preto sa odporúčajú skôr materiály ako polyester alebo polyamid. A samozrejme, výber ponožiek je podmienený aj výberom obuvi. Aj keď je síce leto, krátke teniskové ponožky nechajte doma. Ak sa vyberiete na turistiku, ideálnou  voľbou budú vysoké trekové topánky a do nich samozrejme vyšší typ ponožiek, ktoré vám poskytnú komfort a ochranu pred žihľavou, či nepríjemným hmyzom.

Ponožky Björn Borg, www.upbrands.sk

Slnko na horách dokáže byť častokrát nekompromisnejšie a intenzívnejšie ako pri mori. Preto by ste, najmä v lete, nemali zabudnúť na pokrývku hlavy. Zvoliť môžete šiltovku, šatku alebo aj klobúk, ktoré vás ochránia pred horúcim slnkom a najmä úpalom. K povinnej výbave na turistiku by mal patriť aj repelent, kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom a opaľovací krém s čo najvyšším SPF, inak vám neľútostné lúče narobia viac škody ako úžitku.

Šiltovka Björn Borg, www.upbrands.sk
Čiapka s logom, Bjorn Borg, www.upbrands.sk
Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.