Elegancia kubánskej kultúry – To pravé pre gentlemanov

Úspešný koncept podnikov The Cuba Libre Rum & Cigar House sa dnes pýši v poradí už štvrtou prevádzkou, ktorá vnáša čaro kubánskej kultúry už aj na sever Slovenska – do Žiliny. Unikátnosť podnikov sa okrem kvalitného rumu či cigár, tiež odráža v prostredí, vyžarujúce exotickú atmosféru. O to viac, keď sa to všetko spojí s umením netradičného podujatia, akým bola jedinečná súťaž – slow smoking competition.

Kubánska hudba, tlmené svetlá, dym z cigár a skupina gentlemanov, popíjajúcich rum pri svojom stole počas vážnej a hlbokej konverzácie. Tento pohľad evokuje scénu zo starého filmu o veľmi vplyvných pánoch, ktorí sa po tvrdej biznis porade či rokovaní prídu uvoľniť do toho najlepšieho podniku v meste – pre pánov na úrovni.
Presne v takomto štýle si mohli milovníci cigarovej kultúry vychutnať príjemne strávený čas v podniku The Cuba Libre Rum & Cigar House, kde sa okrem iného konala netradičná súťaž pravých gentlemanov.

Hovorí vám niečo pojem „slow smoking“? Ako sme už v úvode spomenuli, ide o súťaž v pomalom fajčení cigár. Podstata tejto originálnej myšlienky tkvie v obnovení či prenesení cigarovej kultúry aj do našej krajiny. I keď sa na Slovensku toto podujatie konalo prvýkrát, zožalo veľký úspech. Majstrovstvá sveta v pomalom fajčení cigár však v zahraničí prebiehajú už od roku 2010. Ide totiž o jedinečnú celosvetovú súťaž, kde si môžu členovia cigarovej komunity porovnať techniky či odbornosť v pomalom fajčení cigár.

Kto sa ešte s pojmom „slow smoking“ nestretol, zrejme si priebeh tejto disciplíny nevie celkom jasne predstaviť. Súťažiaci tu síce nemerajú svoje sily v pravom zmysle slova, no ide tu skôr o detail, precíznosť, pričom nesmie chýbať vysoká dávka trpezlivosti. Už len po týchto slovách možné vycítiť, že nepôjde len o taký bežný „boj“ o čo najkratší čas, ako sme zvyknutí pri väčšine turnajov. Práve naopak, pri slow smoking platí pravidlo – čím dlhšie – tým lepšie. A to milí priatelia, môže byť v niektorých prípadoch vcelku neľahká situácia.
Na priebeh súťaže a dodržiavanie oficiálnych pravidiel CSWC dohliadal porotca – Roberto Resmer, ktorému ako profesionálovi rozhodne neunikne žiaden detail. Napokon, Roberto je aj prvý Slovák, ktorý získal certifikát CSWC ako porotca.

Za celým týmto originálnym nápadom stojí zakladateľ a organizátor Marco Bilič. Ten spolu so svojou viceprezidentkou Ivanou Vrdoljak spája a združuje ľudí čistej vášne pre cigary. Budovanie cigarovej komunity bolo jeho snom, ktorý sa dnes plní už v celosvetovom meradle.
Veľkým dňom pre Marca, ale aj pre milovníkov kubánskej atmosféry bol práve 4. august tohto roku, kedy sa na Slovensku konal 1. ročník Majstrovstiev Slovenska v pomalom fajčení cigár, pod záštitou CSWC. Bol to deň, kedy sa začala budovať cigarová komunita aj na území našej krajiny, a ktorý sa zapíše do histórie podnikov The Cuba Libre Rum & Cigar House, ale aj slovenskej kultúry, ktorá je opäť bohatšia aj o tento ďalší originálny koncept.

Súťažnou cigarou bola Rocky Patel Mareva CSWC, vyrobenej vo Tabacalera Villa Cuba S.A. Nicaragua, pod záštitou výrobcu cigar Rocky Patel a zakladateľom súťaže Marco Biličom.

„Samotná súťaž je výsledkom začiatku budovania bodu, ktorý bude spájať milovníkov cigár z celého Slovenska. Prvý ročník nám ukázal smer, ktorým sa máme uberať. Už teraz začíname pracovať na 2.ročníku a veríme, že cigarová komunita ešte porastie,“ hovorí Roberto Resmer.

O úspešnosti premiéry súťaže v pomalom fajčení cigár hovorí sám o sebe aj počet zúčastnených, ktorí si okrem iného užili tento netradičný večer v príjemnej spoločnosti 🙂

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.