Ryba na štedrovečernom stole – toto by ste o tradičnej večeri mali vedieť

Kapor na štedrovečený stôl na Slovensku jednoducho patrí. Viete ale, ako vybrať kapra ale aj iné druhy rýb? Aby ste sa vyznali a na váš rodinný stôl priniesli len tie najkvalitnejšie a najchutnejšie ryby, prinášame vám návod, ktorý oceníte nielen na Vianoce.

Ako rozoznáte čerstvé a kvalitné rybie mäso?

Pri výbere rýb by sa mal spotrebiteľ orientovať viac na lokálnu produkciu, ktorá vie zaručiť hlavne čerstvosť, čo je v prípade sladkovodných rýb veľmi dôležitý faktor a v rámci produkcie zanecháva len veľmi malú uhlíkovú stopu v porovnaní s morskými rybami, ktoré sú na náš stôl prepravované z rôznych svetadielov. Spotrebiteľ by si mal tiež uvedomiť, že kúpou lokálnej produkcie podporuje rozvoj miestneho regiónu a podporuje zamestnanosť v tejto oblasti. Rybie mäso svojím zložením spĺňa požiadavky na racionálnu výživu, je ľahko stráviteľné a preto je vhodné na diétne stravovanie. Pri čerstvých sladkovodných rybách sa málokedy stretneme s ich glazovaním. Pri spracovaní morských rýb sa často používa glazúra, ktorá spôsobuje to, že pri rozmrazení sa z mäsa uvoľňuje viac vody. Pri týchto produktoch vlastne platíme zbytočne za dodanú slanú vodu. Pri tepelnom opracovaní takejto ryby je kvalita mäsa značne ovplyvnená najmä obsahom soli. Pri týchto produktoch sa obsah glazúry pohybuje od 10 % – 40 %. Z fyziologického hľadiska rybie mäso neobsahuje šľachy a väzivo v porovnaní s mäsom veľkých hospodárskych zvierat, a tým je oveľa stráviteľnejšie. Tiež obsahuje hlavne vitamín A a D a celý rad mikroprvkov. Ďalšou výhodou je ľahká a rýchla tepelná úprava.

Ryby tiež mrazením strácajú na kvalite a to najrýchlejšie z pomedzi všetkých mias. Z pohľadu spotrebiteľa si pri kúpe čerstvých rýb preto treba všímať hlavne oči, žiabre a celkovú typickú rybaciu vôňu. Oči rýb pri čerstvých rybách sú vypuklé a číre, žiabre sýto červené. Ak je ryba staršia tak sú oči zakalené a farba žiabier je do hneda, takéto ryby tiež sprevádza nepríjemný zápach.

Viac na www.zrodene.eu

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.