Potulky s kočíkom: Magická Marianka

Marianka je malebná a historicky veľmi dôležitá dedinka na Záhorí, ktorá je s mojou rodinou spätá už celé desaťročia. Nachádza sa len pár kilometrov od Bratislavy a na výlet s kočíkom je priam ideálna. Jeseň je tu nesmierne čarovná, legendami opradená Marianka je v tomto období totiž najkrajšia.

Najstaršie pútnicke miesto

Marianka je najstaršie Pútnické miesto na Slovensku. Jej história sa traduje do roku 1377 kedy sa tu zastavil uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký z rodu Anjou. On položil základný kameň kostola, ktorý odovzdal do správy rádu Pavlínov. Kostol bol v roku 1380 dostavaný a ten istý kráľ aj slávnostne položil sošku Panny Márie, ochrankyňe Marianky na hlavný oltár. Kostol je pôvodne gotický, neskôr bol zrekonštruovaný v barokovom štýle. V roku 2010 bol povýšený pápežom Benediktom XVI. na Baziliku Minor. Dnes pútnické miesto spravuje Kongregácia bratov Tešiteľov, ktorí zrekonštruovali nielen kostol, ale aj bývalý pavlínsky kláštor. Ten dnes slúži aj ako hotel. Ak teda chcete stráviť romantický víkend pri Bratislave skúste práve spomínaný kláštor, ktorý dnes nesie meno Exercičný dom (Pútnický dom). Ja mám na ňom najradšej krásny park, kde sa chodím s kočíkom často prechádzať. Zväčša Ruby stačia dve kolá po parku a spí ako drevo. Určite tomu dopomáha aj krásne prostredie a blízkosť lesa.

Svätá studňa

Na prechádzky s kočíkom je Marianka najideálnejšia cez týždeň. Vtedy je tu minimum ľudí a vy si tak v pokoji môžete vychutnať kočíkovanie. Od kostola odporúčam prechádzku popri Lurdskej jaskyni, kde pri soche Panny Márie nájdete mnoho ďakovných tabúľ. Do Marianky totiž chodia pútnici z celého sveta aby si vymodlili zdravie pre seba aj blízkych. Súdiac podľa mnohých ďakovných tabuliek sa to mnohým aj podarilo. Rovná cestička vedia potom ďalej k Svätej studni, unikátu, ktorý nájdete len v Marianke.

Legenda

Svätá studňa je prameň, ktorý v Marianke vyviera už od 11. storočia. Legenda hovorí o pustovníkovi, ktorý v údolí vtedy žil a vyrezal sošku Panny Márie. Pre nepokoje musel náhle z údolia ujsť a sošku ukryl v bútľavom strome. Príbeh pokračuje osudom zbojníka ktorému sa narodili dve postihnuté deti. Ten sa začal modliť práve k Panne Márii aby jeho deti uzdravila. Tá mu vo sne poradila kde sošku nájde a na tom mieste následne vytryskol prameň. Zbojník deti v liečivom pramene umyl a oni sa zázračne uzdravili. A zdá sa že odvtedy voda pomohla mnohým ľuďom.

Voda v prameni vyviera nepretržite a má príjemnú chuť čo je umocnené aj sviežou chladnou teplotou. Ak prameň navštívite buďte pripravení, že si na vodu chvíľu počkáte, chodia si ju totiž do bandasiek denne naberať desiatky ľudí nielen z celého Slovenska.

Ja som sa na prechádzku vybrala so svojim novým eko kočíkom Greentom, ktorý je ultra ľahučký. Priznávam, že som si nemohla odpustiť ani štýlovú pudrovo-rúžovú farbu, ktorá je súčasťou limitovanej edície kočíka a ja ju túto jeseň ladím aj so svojími outfitmi:) (Na sebe mám parku zo Zary, ultra pohodlné džínsy Twinset, šál Marella, hodinky Komono, tenisky Converse, čiapku Zara a kabelku Twinset, )

Do veľkej tašky ktorú jednoducho na kočík zavesím si vždy zabalím všetko potrebné a v údolí strávim každý deń aj niekoľko hodín.

Ak vládzete môžete okrem svätého údolia a kláštorného parku absolvovať aj vychádzku do lesa, ktorý sa nad studňou nachádza. Priznám sa, že Ruby mi tam prespí aj 2-3 hodiny a ja tam veľmi rada relaxujem. Samozrejme nesmie chýbať ani Verdel, ktorý je na všetky kočíkové výlety náš verný spoločník:)

Prechádza svätým údolím je doslova magická. Stromy, energia svätého miesta a padajúce lístie spôsobia, že nielen váš drobec bude zázračne spať, ale aj to, že vaše srdce výnimočne pookreje.

Foto: Ján Zemiar

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.