Novorodenecké fotenia: Rozhovor s detskou fotografkou Valentynou Orekhovou

Mnoho mamičiek túži po príchode z pôrodnice zaznamenať prvé dni svojho potomka prostredníctvom fotografie. Na túto príležitosť sú ideálne takzvané „novorodenecké fotenia“. Profesionálne fotenie sa zväčša uskutočňuje hneď po príchode z nemocnice aby mala rodina pamiatku na prvé dni malého bábätka. Prečo sa detičky fotia ešte úplne malé, v čom je novorodenecé fotenie špecifické, ale aj ako prebieha prezrádza v rozhovore pre Emporiumbrands Magazine detská fotografka Valentyna Orekhova.

Valentyna kedy ste začala s fotením novorodencov?

Novorodeniatka fotím od Januára 2016 roku, mojim prvým modelom bol Eugenko, 1,5-mesačný synček mojej kamarátky Júlie. Fotili sme oveľa neskôr, ako býva zvykom v prípade klasického novorodeneckého fotenia (ideálne je fotiť v 5-14 dni života bábätka). Eugenko bol totiž predčasne narodený. Boli to moje úplne začiatky. Všetky informácie som brala z kníh, webu a od známych fotografov a fotografiek, ktoré novorodencov už fotili. Mala som pred fotením tak malého dieťaťa veľký rešpekt. Toto prvé fotenie bolo pre mňa celkovo veľkou výzvou pretože s takým maličkým dieťatkom sa nedá dohodnúť slovami, niečo mu vysvetliť alebo naňho jednoducho spraviť grimasu aby sa smialo. Novorodenec predsa ešte nič nevidí a nepočuje. Zistila som, že potrebujem viac informácií nielen na ukľudnenie a uspávanie , ale aj na samotné pózovanie. Preto som v marci roku 2017 absolvovala výučbu fotenia novorodencov v Odese na Ukraine u fotografky Valentine Koribut, a o mesiac ešte jeden kurz v Rusku u fotografky Anne Kowa, kde som získala profesionálny certifikát. Takže môžem povedať, ze profesionálne fotím novorodeniatka od marca 2017.

Prečo práve fotenia novorodencov. Respektíve detí?Musia byť predsa náročné..

Milujem fotiť deti v ktoromkoľvek veku, lebo sú úprimne, otvorené, majú prirodzene emócie, smejú sa alebo plaču – každá detská emócia je úprimná a jedinečná, tak isto, ako aj vek dieťaťa je neopakovateľný. Detičky veľmi rýchlo rastú a to znamená, že sa rýchlo aj menia. U bábätiek vo veku 4-12 mesiacov sa rozdiel dá vidieť každý mesiac-dva, a u novorodeniatok ide doslova o dni. Čoskoro si už nebudete ani pamätať, že váš drobček bol takým maličkým uzlíčkom vo vašich rukách. Zachytiť túto jedinečnosť a neopakovateľnosť veku a detské emócie ma veľmi baví a láka. Ako mama dvoch synčekov a teta štyroch neteriek viem, ako je dôležité zachytiť vo fotografii prvé mesiace a roky života dieťaťa. To bol dôvod prečo som si vybrala ako profesionálnu cestu fotenia novorodencov a detí vo veku 4-12 mesiacov.

Kedy je najlepšie dať novorodencov nafotiť?

Každé dieťa je osobnosť, niektoré dobre spia aj vo veku 5 týždňov, niektoré sú už veľmi citlivé, keď majú iba 8 dni. Ale väčšine deti úplne vyhovuje kritérium úspešného novorodeneckého fotenia a teda vek 5-14 dni, ideálne 7-10dni. Bábätko v tomto veku ešte nemá pevnú kostru a ma elastické kĺby, preto sú uzlíčkové pózy pre drobca pohodlné. Pripomínajú im totiž polohu u maminky v brušku. Rovnako pozitívny je fakt, že sa v organizme novorodenca vo veku do 10 dni vyrába veľa hormónu snu melanínu. Bábätko teda kľudne spinká počas celého fotenia. Od 11 dňa života bábätka hladina melanínu v organizme veľmi rýchlo klesá a je pravdepodobné, že klasické spiace pózy by sa už nepodarilo spraviť.

Podľa čoho si vyberáte rekvizity?

Rekvizity si vyberám v prvom rade na základe potrieb bábätka, aby neškrabali a nedráždili ich citlivú pokožku. Preto je všetko oblečenie ručne šité a štrikované výlučne z prírodných látok a vlny. Je dôležité, aby aj ostatne rekvizity: koše, deky, koberce, wrapy, hračky atď, boli výrobene ručne a z prírodných materiálov (drevo, vlna, srsť, bavlna, suché kvety, práve perly, pravý hodváb atď). Venujem pozornosť aj farbám, rekvizity – sú väčšinou pastelové a jemne, aby vynikla najdôležitejšia časť záberu – Váše bábätko.

A niečo na záver…

Mám rada novorodenecké fotenia, pretože sú naozaj jedinečné. Je to druh fotenia, ktoré sa nedá opakovať, ktoré nie je možné nijakým spôsobom napodobniť. Pre mňa osobne je veľká radosť a česť zachytiť pre rodinku doslova najjemnejší vek ich drobca. Robí ma šťastnou zachytiť v zábere úprimný úsmev alebo veľmi seriózny vyraz, poprípade smútok, alebo obdivovanie – každá táto odfotografovaná detská emócia má pre mňa ma cenu zlata.

Niečo o Valentyne..

Volám sa Valentyna Orekhova, som s Ukrajiny, z Krymu. Som mamou dvoch synčekov – Daniel 5.5 roka a Michael 3 roky, a fotografkou novorodencov a deti vo veku 4-12 mesiacov. Vyrástla som na Kryme, ktorý ma jedinečnú nádhernú prírodu: hory, more, jazera, lúky, les, horné rieky, starodávne tatárske jaskynné miesta.. V toto nádhernom okolí bolo sformované moje videnie sveta.

Fotenie bolo mojim hobby od 16 rokov, fotila som najmä prírodu a predmety. Avšak po narodení staršieho syna Daniela som začala fotiť aj deti – bola som očarená ich úprimnosťou, priamočiarosťou a schopnosťou meniť emócie z plaču na smiech doslova zo sekundy na sekundu. Začala som teda fotiť deti kamarátov a zatiaľ neponúkala svoje umenie ako službu. Keď sme však prišli na Slovensko a narodil sa môj mladší syn Miško, pochopila som, že môžem pomáhať zachytiť momenty života malých deti nielen mojich kamarátov. Tak v roku 2015 vznikla stránka na Facebooku https://m.facebook.com/tinasvision/, cez ktorú som ponúkala ponúkala svoje služby ako fotografka, a na konci 2016 roka vznikla stránka Instagrame https://www.instagram.com/valentynaorekhova/, kde tiež nájdete výsledky moje práce s detičkami.

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.