Choker, doplnok ktorý si podmanil svet

Choker, sa opäť dostáva na svoje výslnie a nebolo tomu ani tak dlho čo sme ho videli naposledy. Trend, na krorý si spomínam napríklad vďaka Spice girls, Britney Spears a serialy o čarodejnici Sabrine, je spať v toľkých variáciách, že ich chceme mať všetky! Ale kedy a kde sa táto celá posadnutosť obyčajnou ozdobou krku začala ?

Či už v starom Egypte alebo za čias keltov, choker bol považovaný za šperkt ktorý mal moc majiteľa ochrániť. Najčastejšie sa používal ako ochrana proti urieknutiu, alebo ako ochrana v posmrtnom živote. Indiani verili, že choker vyrobený s vtáčich kostí ma moc odvraciať choroby a taktiež ochraňoval krk v boji. Nebola to nikdy čisto výsada žien využívať silu tohto šperku. Tak isto ako sa po šesdesiatych a sedemdesiatych rokoch tohto storočia stal obľubeným doplnkom aj u mužov. Neušli mu ani Johny Deep, Jared Leto aj každému notoricky známy Elvis Presley.

Ako z väčšiny šperkov, ktoré mali hlbšie spirituálne využitie v minulosti, bol aj choker prenesený do novodobejšieho sveta ako módny doplnok. Obdobie baroka a rokoka sa vyznačovalo pompeznosťou a honosnými doplnkami kde nechýbal ani tento druh náhrdelníka, obľubený samotnou Máriou Antoanettou. Neskôr počas francúzskej revolúcie  choker v podobe červenej stužky slúžil ako pripomienka na ľudí ktorý prišli o život statím hlavy.

V devätnástom storočí bola čierna stužka poznávacím znakom kurtizán, neskôr sa tento trend preniesol do baletu a choker začal byť neodmysliteľnou súčasťou balerín.

Veľký prevrat nastal koncom devätnásteho storočia kedy Alexandra Dánska, kráľovná Velkej Británie a Írska , vyzdvihla choker na módny doplnok , tak ako ho poznáme teraz. Povráva sa, že jej pomáhal zakriť hlavne jazvu z detstva, ktorú verejnosti nechcela ukázať.

Nech už bola pravda akákoľvek, ľudia tento trend nasledujú až do dnes. Choker je v tejto dobe jeden z najobľubenejších šperkov a našiel si miesto u každej z nás. Jednoducho kombinovateľný doplnok, s rôznorodým výberom na dnešnom trhu. Ideálny na leto k bezramienkovým topom a šatám, krásne vyzdvihujúci ženskosť. Obľubený sa stal aj u ikonickej Rihhany a masy ovplyvňujúcich Kardashianiek.

Produktové fotografie: chokre Takko, šaty s ozdobou okolo krku Twin-set, titulná fotografia taringa.net

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.