Kult krásy, alebo ako byť krásna aj bez kozmetických zákrokov

Starostlivosť o pleť by sme v mladom veku nemali zanedbávať. A to ani vtedy, keď prídeme z večierku domov a nechce sa nám odličovať. V noci si naša pokožka vyžaduje lepšiu starostlivosť. Prebieha totiž najintenzívnejšia časť regenerácie, počas ktorej dokáže v pokoji využiť všetky látky, ktoré jej dodáme tesne pred spaním.

Odličovať, odličovať, odličovať
I keď sa neustále hovorí o tom, ako si máme pred spaním odstrániť mejkap z tváre, stále je to jedno z najporušovanejších pravidiel. Rovnako zabúdame aj na umývanie tváre, aj keď sme na sebe nemali nanesené žiadne líčidlá. Počas dňa sa nám najmä v mestách a prašných oblastiach usadí veľa nečistôt, ktoré treba pred spaním odstrániť.

Klesajúca hladina hormónov
Nesprávna starostlivosť počas mladosti, zlá životospráva a nadmerné slnenie bez potrebnej hydratácie, patria k trom najčastejším vonkajším dôvodom, prečo naša pleť starne rýchlejšie. Svoju rolu samozrejme zohrávajú aj vnútorné faktory, z ktorých je azda najvýraznejšou klesajúca hladina hormónov. S jej poklesom sa znižuje aj aktivita buniek. Sieť kolagénových a elastických vlákien, ktorá je zodpovedná za pevnosť a pružnosť pokožky sa stáva nestabilnou, čo sa odráža na jej charaktere.

Rovnako dôležitá je hydratácia. Keď ubúda, kontúry tváre ochabujú, vrásky sa prehlbujú a celkovo pleť môže pôsobiť unaveným dojmom.

Komplexnejšia starostlivosť
A keď už toto príde, začíname premýšľať nad tým, ako opäť získať sviežosť a mladistvosť. Na rad už prichádza komplexnejšia starostlivosť, ktorá zahŕňa domáce ošetrenie, salónne procedúry a návštevy estetickej kliniky. Na to, čo by mali obsahovať krémy pre ženy v zrelšom veku, sme sa opýtali MUDr. Márie Petrášovej z kliniky Dermapoint v Žiline. „Tieto krémy musia mať bohatšie zloženie, ktoré podporí spomalené bunkové procesy. Určite nesmie chýbať bioaktívna hydratačná látka v podobe kyseliny hyalúronovej a komplex UVA a UVB filtrov. Ďalšími zložkami sú urea a glycerín, ktoré pomáhajú udržať v pokožke vlhkosť, vitamín A, ktorý výrazne podporuje rast buniek a tvorbu kolagénu a tiež ceramidy, panthenol, sójové proteíny (napríklad výťažky z granátového jablka). Významnú úlohu majú aj antioxidanty, koenzým Q10 a aj oleje ako mandľový, argánový, kokosový, či šípkový,“ hovorí MUDr. Mária Petrášová.

Vráťte pleti sviežosť
Okrem domácej starostlivosti by mala byť pravidelná aj salónna starostlivosť a návštevy kliniky estetickej medicíny. Takto môžeme pleti pomôcť pod dohľadom odborného lekára, ktorý nám podľa aktuálneho stavu pleti, odporučí tie správne procedúry. „Veľmi pekne vie pleť zhydratovať mezolift, povädnuté kontúry pomôže nadvihnúť bipolárna rádiofrekvencia, prípadne radiotermolifting tváre. Veľmi účinná je mezoterapia Volite, čo je jemná výplň, určená pre dosiahnutie žiarivej pleti, zlepšenie kvality kože, jemné vyhladenie vrások a výraznú hydratáciu. A stačí pritom len jedno sedenie. Už jedno ošetrenie zlepší pleť na viac ako 9 mesiacov,“ hovorí MUDr. Mária Petrášová.

Kult krásy tu je…ALE

Toto je len niekoľko neinvazívnych ošetrení, ktoré pomôžu vašej pleti znovu získať jas, žiarivosť a vy tak nadobudnete viac sebavedomia. Základ starostlivosti o pleť však stojí a padá na vašej starostlivosti o ňu, na používaní správnej kozmetiky a nie príliš veľkému vystavovaniu sa slnečnému žiareniu. A keď už začnete navštevovať kliniky estetickej medicíny – nakoľko kult krásy tu bezpochyby je a byť krásna znamená aj byť sebavedomá – zvážte hranice za ktoré už nepôjdete. Byť krásnou a stále krajšou je nákazlivé, otázkou zostáva, či neprirodzene nafúknuté pery a tvár bez mimiky sú skutočne to pravé. Existuje jedno pravidlo, ktoré naozaj funguje. Keď pôjdete na kliniku krásy, pozrite sa ako vyzerá vaša ošetrujúca lekárka. Ak ste s tým čo vidíte spokojná, chodievajte už len k nej. Vykašlite sa na rôzne zľavové portály a nebehajte z jednej kliniky do druhej. Len jeden lekár vám totiž môže naplánovať potrebné zákroky a to vzhľadom na váš vek, stav pokožky a vaše finančné možnosti.

 

Fotografie: wisehomeremedies.com, Wink and Blush, Cosmetic Designs Europe, Loxa Beauty

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.