Extra rýchle nabíjanie. Je škodlivé?

Extra rýchle nabíjanie v praxi znamená plné nabitie mobilného telefónu za pár minút. Kým si dopijete svoju rannú kávu, vaše zariadenie je pripravené na každodenné výzvy. Nie všetci to však vnímajú ako výhodu, naopak, často sa boja, že skracuje životnosť smartfónu. Nie je tomu však tak. 

 

Výkonom sa moderné smartfóny vyrovnajú notebookom spred pár rokov. Hoci by sme všetci privítali, aby na jedno nabitie vydržali aj týždeň, ako to bolo ešte pri tlačidlových mobiloch, zatiaľ to pre ich výkon a nároky displejov nie je možné. Výrobcovia tak namiesto dlhej výdrže ponúkajú čoraz rýchlejšie nabíjanie.

Pokiaľ sme boli zvyknutí, že náš mobil musíme nabíjať aj celú noc a zrazu tu sú modely, aké ponúka napríklad séria Xiaomi 12, ktoré plne nabijete do štvrťhodinky, môžu prirodzene vystať otázky o škodlivých vplyvoch na batériu. „Tieto obavy však nie sú na mieste, batéria je pred poškodením z rýchleho nabíjania chránená na viacerých úrovniach,” hovorí Lýdia Žáčková, marketing a PR manažérka Xiaomi Slovensko.

Pre dlhú životnosť batérie stačí dodržiavať tri základné pravidlá. Používajte len originálny adaptér a nabíjací kábel, prípadne adaptér od overeného výrobcu. Neprehrievajte mobil, nenechávajte ho napríklad pri radiátoroch či ohrevných telesách, prípadne v aute na palubnej doske. Mobil nie je nutné nabíjať mobil na 100 percent, ale hlavne nenechávajte mobil úplne sa vybiť. Ideálne je udržiavať ho v rozmedzí 20 až 80 percent,“ dodáva Lýdia Žáčková zo Xiaomi Slovensko.

 

Smartfón sa dá nabiť veľmi rýchlo a zároveň bezpečne.

  • Údaj o rýchlosti nabíjania je maximálna – nie stála –  hodnota, ktorú zariadenie dosiahne v začiatkoch nabíjania prázdnej batérie. S napĺňaním kapacity klesá aj rýchlosť nabíjania.
  • Moderné smartfóny využívajú umelú inteligenciu na výpočet ideálnej rýchlosti nabíjania.
  • Najnovším trendom je duálne nabíjanie. Takže v praxi sa nabíjajú dve časti batérie polovičným výkonom.
  • O rýchle a bezpečné nabíjanie sa starajú rôzne kontrolné systémy. V nových Xiaomi telefónoch sú ich až desiatky. Od ochrany proti príliš nízkej aj vysokej teplote pri nabíjaní a vybíjaní, dvojitej ochrany prepätia, automatického vypnutia pri prehriatí, kontroly napätia a prúdu cez USB až po ochrany proti celkovému prepätiu alebo prehriatiu nabíjacieho adaptéra.
  • Treba pamätať, že rýchlosť nabíjania je len taká rýchla, ako najpomalšia súčasť reťazca. Mobil podporujúci maximálne 45W nabíjanie sa bude touto rýchlosťou nabíjať aj pri použití adaptéra s podporou 120W nabíjania. Práve preto výrobcovia odporúčajú používať pribalené alebo oficiálne overené adaptéry a nabíjacie káble. Aj na nich záleží

  • V neposlednom rade pomáha aj softvér. Napríklad rôzne systémové aplikácie, ktoré sledujú, ako zvyknete svoj mobil nabíjať. Ako je známe, najzdravšia je batéria nabitá v rozmedzí 20 až 80 percent. Tieto aplikácie sa napríklad vedia naučiť, že ak nabíjate telefón každú noc a vstávate o pol ôsmej ráno, tak mobil nabijú napríklad len do 70 percent a nabíjanie prerušia. Potom o pol siedmej spustia nabíjanie tak, aby pri zobudení bol plne nabitý.
  • Plné nabitie je u mnohých modelov smartfónov tiež tak trochu placebo. Výrobcovia práve pre dodržiavanie ideálnej úrovne nabitia zobrazia 100 percent, v skutočnosti však batéria nie je naplnená na doraz
  • Na životnosť batérie má najväčší vplyv vysoká teplota. Počas nabíjania, ale aj počas používania. Výrobcovia aplikujú rôzne formy chladenia interných komponentov aj batérie.

 

 

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.