Tipy na hojenie rany po cisárskom reze

Ak ste po pôrode cisárskym rezom, určite riešite ako na jazvu, ktorá vám po sekcii ostala. Aby ste dosiahli to, že vám po operácii ostane len tenká, čo najmenej viditeľná čiarka, je dôležité sa o ranu správne starať. Aké prípravky sú najvhodnejšie na ošetrovanie po sekcii prezrádza nasledujúci článok, kde nájdete tipy na rôzne produkty priamo z prvej ruky.

Od autorky článku:

“Keď som pred dvoma mesiacmi absolvovala už druhý pôrod cisárskym rezom, začala som sa po príhode z pôrodnice intenzívne zaoberať tým ako ranu čo najlepšie ošetrovať aby sa mi nielen čím skôr zahojila, ale aby čo najviac vymizla. Počas obdobia 2 mesiacov som testovala niekoľko rôznych produktov a toto sú výsledky môjho skúmania”. 

Klasická mastička z lekárne:

Contratubex

Contratubex je klasická masť na hojenie jaziev, ktorú mi hneď po pôrode odporučil môj gynekológ. Je hustej priesvitnej konzistencie so špecifickým zápachom, ktorý nemusí každému vyhovovať. Faktom je,  že prvé opuchy mastička výborne stiahla. Používala som ju minimálne raz za deň po dobu cca 2-3 týždňov. Musím však priznať, že okrem stiahnutia počiatočného ešte citlivého opuchu mastička jazvu neliečila komplexne, respektíve zmeny som badala len povrchovo na koži. Navyše nezmizlo ani charakteristické začervenanie a stále mi zčasti ostával na rane opuch. Tak som pátrala ďaľej a hľadala produkt, ktorý by narušenie kože aj vyliečil viac hĺbkovo.

Bio balzam na pomliaždeniny:

Inlight

Bio balzam na pomliaždeniny od Inlight (Arnica and Hissop Trauma Balm) som objavila na Instagrame Biorganica.sk, potom, čo ho odporúčala jedna z majiteliek Biorganica.sk. Rovnako ako ja absolvovala pôrod sekciou a tvrdila, že balzam jej na jazvu úžasne zabral. Objednala som ho teda aj ja a začala používať. Balzam je určený na opuchnutú a pomliaždenú kožu. Keďže moja jazva sa ešte potrebovala dôkladne zahojiť začala som si ho denne natierať. Balzam je žltej farby a krásne vonia po bylinkách, čo bolo po nevábne voňajúcim Contratubexe doslova ako robiť si doma malé wellness. Bylinky na moju kožu krásne zaúčinkovali a jazva sa začala nielen strácať ale prestala byť aj výrazne červená a opuchnutá. Jazvu som si potierala 1x denne a výsledky boli viditeľné už po pár dňoch.

Prírodné oleje:

Šípkový a ricínový 

Keďže som mala výbornú skúsenosť s predchádzajúcim bio balzamom, chcela som ešte vyskúšať iné produkty z radu „prírodné“. Dočítala som sa, že na jazvy je výbornou voľbou ricínový a šípkový olej. Oba som si teda zakúpila a začala nimi jazvu ošetrovať. Oleje som používala zvlášť, s cca týždňovým odstupom. Musím povedať, že oba vplývali na moju pokožku veľmi dobre, Ricínový ju zvláčňoval, zatiaľ čo šípkový vyživoval. Ricínový olej má priehľadnú a hustú konzistenciu, teda sa výborné nanáša. Má vysokú viskozitu a je známy pre svoj hojivý efekt. Dočítala som sa, že je výborný práve na regeneráciu pooperačných jaziev.

Šípkový je redší a tmavo oranžový/hnedý a treba pri nanášaní dávať pozor, nakoľko môže zašpiniť oblečenie (stačí vyriešiť tak, že ranu po nanesení prekryjete kúskom servítky). Obsahuje vitamíny,ktoré podporujú tvorbu kolagénu a mastné kyseliny, ktoré majú pozitívny vplyv na stavbu buniek.  Špecifická farba je výsledkom prítomnosti karotenoidov,ktoré sú tiež výborné na pigmentové škvrny. Šípkový olej je teda ideálny na to aby vám rana krásne vymizla.

Keďže oba produkty sú prírodné, nemusíte sa báť že to s nimi preženiete, ranu si teda môžete pokojne natierať kedykoľvek vás napadne.

Suma sumárum, alebo na zamyslenie…

“Keďže svoje dieťatko dojčím, pri Contratubexe som nemala veľmi dobrý pocit z dlhodobého používania, nakoľko je to predsa len chémia, čo z krému aj cítiť. Naopak s bio balzamom Inlight som sa nemusela v tomto smere ničoho obávať ani pri intenzívnejšom používaní. Čo sa týka povrchového liečenia rany na tú sú výborné spomínané prírodné oleje. Záverom teda len dodávam, že v prípade hojenia rany som dosiahla lepšie a hlavne príjemnejšie výsledky s prírodnou kozmetikou” .

A ešte:

Kde kúpite:

Contratubex: v lekárni bez receptu

Bio balzam Inlight: TU

Šípkový značka Nobilis Tilia: TU

Ricínový olej Saloos: TU 

Zdroje fotografií: archív značiek, parents.com, brightside.me

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.