Veľký návrat bio dekoratívnej kozmetiky

Ženy sa o svoje telo, vlasy či nechty starajú odpradávna, bez ohľadu na to, aké mali kedysi možnosti. Páčiť sa a zaujať muža predsa chceli ženy už v dobe kamennej. V minulosti prešla kozmetika viacerými výraznými zmenami a tentoraz sa vracia v čistejšej a oveľa bezpečnejšej  podobe.

 

História make-upu sa začala písať už v období starovekého Egypta. Zo starých kníh sa dozvedáme, že najpoužívanejšími skrášľovacími prostriedkami boli rôzne bylinky ako nechtík, rumanček, šalvia, čínska škorica či, aloe vera. Ženy si ich sami miešali a vytvárali si tak prírodné farbičky, ktoré sa stali predchodcom dnešného make-upu. Egyptská kráľovná Kleopatra patrila vo svojej dobe k najmocnejším, najuznávanejším a najpríťažlivejším ženám. A rovnako ako všetky ženy v tej dobe aj ona dbala o svoj vzhľad. Bez make-upu ani len nevystrčila nos zo svojich komnát. Pre tvár vznešenej Kleopatry boli typické farebné viečka a tmavočierne linky okolo očí. Za tie vďačila minerálnej zmesi s  uhlíkovým základom – kajalu, ktorý mal hneď niekoľko funkcií. Jeho sýtočierna farba ochraňovala ľudské oko pred nepriaznivými účinkami ostrého afrického slnka a zároveň mala aj dezinfekčné účinky. Sami Egypťania verili, že kajal má zázračné liečivé schopnosti. Mysleli si, že dokáže zlepšiť slabý zrak a zabraňovať očným infekciám. Okrem iného si kráľovná pravidelne dopriala kúpele v mlieku a mede, peelingy s morskou soľou či pleťové obklady a masky, ktoré si sama namiešala s dostupných byliniek.

Neskôr ľudstvo v snahe o vytvorenie trvácnejších produktov vymenilo prírodné a rastlinné líčidlá za kozmetiku na báze olova, nevhodnú a závadnú pre pokožku.

 

Začiatok moderných dejín vo svete kozmetiky sprevádzala bohužiaľ tragická udalosť. Na svedomí ju mala vtedajšia novinka na trhu maskara Lash Lure. Následkom jej používania prišlo množstvo žien o zrak a jedna dokonca otrave podľahla. Vplyvom tejto udalosti sa zvýšila opatrnosť pri výrobe kozmetiky a dôsledkom bolo, že sa kozmetika začala testovať, neskôr bohužiaľ aj na zvieratách. Počiatok moderných dejín kozmetiky však so sebou priniesol aj pár pozitív a prevratných objavov, bez ktorých si dnes mnohé ženy nedokážu svoj život predstaviť. A vôbec nie je prekvapením, že za mnohé z týchto objavov vďačíme Hollywoodu a jeho požiadavkám na vtedajších výrobcov kozmetických produktov. Nie je tomu inak ani pokiaľ ide o make-up. Postupne začalo vznikať nespočetné množstvo značiek, ktoré zaplavili trh rôznymi kozmetickými produktmi. Kozmetika neplnila už  len dekoratívnu, ale aj čistiacu, ošetrujúcu či ochrannú funkciu. Neplatilo to však pri všetkých typoch produktov. Niektoré kozmetické výrobky boli veľkým nepriateľom našej pokožky. Išlo najmä a o produkty, ktoré obsahovali syntetické chemické látky, toxíny a iné nebezpečné zložky. Tie totiž môžu mať za následok rôzne ochorenia a poškodenia nielen kože, ale aj celého organizmu.

 

V posledných rokoch sa ale na trh vracajú bezpečné alternatívy v podobe bio produktov, ktoré nemajú negatívne účinky na pleť a celkový organizmus.

Opäť sa vo veľkom začala vyrábať a používať prírodná kozmetika a najmä biokozmetika, ktorá si vďaka svojim pozitívnym účinkom na človeka a zdravotnej nezávadnosti získava vo svete čoraz väčšiu popularitu. Neobsahuje totiž žiadne chemické, aromatické, emulgačné, toxické zložky a dokonca nie je testovaná na zvieratách. Vracia na začiatok k postupom, kedy sa vtedajšej kozmetike využívali liečivé bylinky, kvety a oleje, ktoré majú blahodarné účinky na našu pleť a pokožku.

Krásnym príkladom spojenia prírody a dekoratívnej kozmetiky je austrálska značka Zuii Organic, ktorá je zameraná na výrobu líčidiel z kvetov. Líčidla Zuii sú ručne vyrábané a obsahujú 95-97% kvetín. ZUII ORGANIC je celosvetovo prvá certifikovaná bio dekoratívna kozmetika, ktorá neobsahuje žiadne parabény, chemické látky, modifikované zložky, či konzervačné látky.  Vďaka prírodnej dekoratívnej kozmetike tak máme možnosť používať líčidlá na dennej báze, bez toho aby sme našej pleti škodili, alebo ju akokoľvek zaťažovali. Naopak kozmetika obsahuje prírodné oleje a výťažky z kvetov, ktoré majú hojivé účinky. Je preto ideálna aj pre tú najproblematickejšiu pleť.

Z histórie kozmetiky sa dozvedáme, že po mnohých vynálezoch, pokusoch a novinkách v oblasti kozmetiky sa ľudstvo predsa len vracia k tomu najlepšiemu – k prírode a k biokozmetike.

 

Galéria: pinterest.com, biOrganica.cz

 

 

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.