Ľan: prírodný materiál, ktorý neomrzí

Ľan je prírodný materiál, ktorý poznali a často využívali už naše staré matere. Je obľúbený hlavne na jar a v lete, pretože je nielen vzdušný, ale dokáže aj z tela ľahko absorbovať vlhkosť. Jeho prirodzená farba je po spracovaní bledá, avšak vďaka rôznym technikám farbenia je nie je v dnešnej dobe farebný ľan ničím neobvyklým.

Prírodný

Ľan nie je vo svete módy žiadnou novinkou. V poslednej dobe sa však stáva oveľa viac populárnejším a to najmä vďaka trendu ktorý hlása silný návrat k prírode. Módne značky pridávajú ľan do svojich kolekcií čoraz častejšie. Niektoré v prírodnej 100% forme iné s prímesou iných materiálov ako je napríklad bavlna, viskóza, či polyester. Miešanie ľanu s inými materiálmi je dané z toho dôvodu, že prírodný ľan je na dotyk tvrdý a veľmi krčivý materiál, čo niektorým ľudom doslova vadí. V prípade určitých strihov oblečenia je tiež vysoká tvrdosť a krčivosť nevýhodou, preto výrobcovia volia alternatívy s prímesou iných materiálov.

Šaty Mango, Answear.sk

Šaty Twinset

Cena vs kvalita

Tým, že pravý ľan je prírodný materiál, ktorý vzniká z ľanových priadzí, ktoré sa spracovávajú do plátna, patrí medzi drahšie materiály. Cena však odpovedá kvalite. Kúpu ľanového kúsku jednoznačne neoľutujete a ak si vyberiete strih a model, ktorý vám sadne, bude ľanový kúsok neoddeliteľnou súčasťou vášho jarného šatníka. Pozor, pri kúpe ľanového modelu si vždy dôkladne naštuduje zloženie a starostlivosť. Väčšina ľanových kúskov sa perie buď v rukách, alebo na programoch pre ručné, či veľmi jemné pranie.

 

Sako ľan a viskóza, Answear.sk

Ľanové sako s kamienkami, Twinset

Ľanové šaty Mango, Answear.sk 

Čo sa nosí v roku 2019

Kolekcie na aktuálnu sezónu ponúkajú naozaj veľkorysý výber ľanových modelov. V kurze sú rôzne druhy ľanových kostýmov, šaty, nohavice, košele a šortky. Okrem prírodných odtieňov vyskúšajte pastelovú rúžovú, či fialovú. Dokonca sa nemusíte v prípade ľanu báť ani čiernej farby, materiál totiž tmavú farbu na nositeľke schladí. Ľan je tiež ideálnou voľbou aj na letnú dovolenku. Bude vám v ňom príjemne a navyše nikomu nebude prekážať že je váš ľanový kúsok pokrčený:)

Ľanový kostým Pietro Filipi

Čierne ľanové šaty, Cellbes.sk

Ľanové šaty Mango, Answear.sk 

Fotografie: pinterest.com, answear.sk, Twinset, Pietro Filipi

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.