#GATEWAY TO PARADISE: Uniknite davu turistov, ešte to stíhate!

Mimosezónne dovolenkovanie je čoraz vyhľadávanejšie nielen dobrodružnými cestovateľmi. Veď kto by si nechcel užiť slnkom zaliate dni bez davov spolucestujúcich. Vybehnite za vytúženým oddychom kým je čas. Poradíme vám destináciu, ktorá je prívetivá ako ku skromnejšiemu rozpočtu, tak k napätému časovému fondu.

 

Súkromie nadovšetko

Dovolenkovaniu mimo klasickej letnej sezóny prepadnete veľmi ľahko. Odrazu tie fotografie takmer prázdnych pláží a romantických večerí pri západe slnka bez hlučného obecenstva naberú reálnu podobu.

Pod týmto všetkým si netreba hneď predstavovať luxusný rezort na opačnom konci sveta. Nespočetné množstvo krásnych a nepreplnených miest nájdete aj v Európe a niektoré dokonca len pár hodín cesty autom.

Áno toľkokrát skloňované Chorvátsko vie stále očariť, stačí vystihnúť ten správny okamih. Mne sa to tento rok podarilo a vďaka nadpriemerne teplému máju môžem tento pobyt zhodnotiť ako najvydarenejší spomedzi tých strávených pri Jadranskom mori.

Odpútajte sa od stereotypných katalógových miest a vydajte sa na magický ostrov Krk!

 

Krk

mapa ostrova Krk

 

Na skok do raja

Stačí si odbiť 6 hodín v aute a už sa pred vami rozprestiera idylické pobrežie, ktoré je nám Slovákom také blízke. Ostrov Krk je s pevninou spojený mostom, čo je len jeho ďalším plusom. Ruku na srdce, pohodlnosť je častokrát silnejšia ako my a pri možnosti vyhnúť sa častokrát zdĺhavej procedúre plavby trajektom, nejedno srdce dovolenkára zaplesá. Za prechod mostom zaplatíte 35€, no za to, čo vás čaká na druhej strane to určite stojí.

 

Krčský most

 

Kam zájsť

Sever ostrova a okolie hlavného mesta Krk je minimálne čo sa premávky týka trochu rušnejší, ako letoviská položené nižšie. Ak však máte čas a chuť objavovať, odporúčam prejsť si ostrov celý. Vzhľadom na jeho kompaktnú rozlohu (406 km) viete hlavné letoviská obehnúť aj za týždeň. Nevynechajte Omišalj, Njivice, Malinsku, Krk, Vrbnik, Punat, či Bašku. Ak ste fyzicky zdatnejší a pre krásnu pláž sa aj kúsok prejdete, zájdite určite aj do Starej Bašky. Už z cesty uvidíte prečo 🙂

 

marína v meste Punat

hlavné mesto Krk

pláž v meste Stará Baška

 

Baška

Ja som zakotvila až úplne dole v Baške, nakoľko jej 2 km dlhá kamienková pláž s kryštálovo čistou vodou mi padla do oka už na satelitných snímkach ostrova.

Keďže som sa na Krk vybrala koncom mája, o voľné ubytovanie nebola núdza a moja voľba padla na apartmán situovaný v pôvodnej historickej zástavbe 2 minútky od pláže. Odporúčam!

Dokonalý dojem z destinácie umocnil malebný ráz centra mestečka s úzkymi uličkami a živou podnikmi lemovanou prímorskou promenádou.

 

Baška

kaviareň s terasou nad morom v Baške

Baška

zmrzka v Baške 🙂

 

Objavujte, športujte, relaxujte

Na svoje si na Krku prídu aj cyklisti. Pre členitý terén a kvalitné cesty je ostrov v hojnom počte navštevovaný nadšencami tohto druhu športu. Takže ak plánujete aktívnu dovolenku, určite si nezabudnite bicykle.

Takmer všetky pláže oplývajú modrou vlajkou pre svoju kvalitu a čistotu. Okrem upravovaných hotelových a mestských pláží sa na ostrove skrýva množstvo divokých pláží, ktoré vás za svoju ťažšiu prístupnosť odmenia súkromím a prekrásnou scenériou.

Pokiaľ ste naklonení objavovaniu zaujímavých zákutí ostrova, určite si zaznačte do mapy záliv Soline. Nájdete tu pláž Meline s liečivým bahnom priaznivo ovplyvňujúce liečbu reumatických ochorení. Voda je tu neobvykle plytká a o niekoľko stupňov teplejšia ako inde na ostrove.

 

pláž Meline v zálive Soline

Klimno

divoká pláž blízko mesta Šilo

 

Tak čo, už sa balíte? Ak sa poponáhľate, stíhate si užiť pár dokonale strávených dní ďaleko od povinností a zároveň blízko k domovu 🙂

 

Zdroje obrázkov: google images, vlastný foto archív

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.