Ako si správne vybrať fľašu na vodu: Testovali sme za vás.

Žijeme v dobe kde na nás z každého rohu prichádza informácia: Dodržuj pitný režim! A keďže sme celý deň väčšinou v pohybe, v lete veľa v prírode, na cestách, alebo nás v práci jednduchp nebaví behať stále k vodovodu, hľadáme ideálnu fľašu v ktorej si vodu počas dňa budeme nosiť. Nosenie vody v správnej fľaši je zvlášť dôležité v lete kedy vonku zúria horúčavy. Ako si však správnu fľašu vybrať? Čo je zdravšie sklo, alebo hliník? Je plast naozaj škodlivý?Čítajte ďalej, zisťovali sme za vás…

Sklenené fľaše

Sklo je materiál, ktorý na pitie používame najbežnejšie. Vraví sa, že je aj „najzdravšie“. Ľahko sa umýva, a do pitia nevypúšťa škodliviny charakteristické pre iné materiály. Sklenená fľaša je síce ťažšia a musíte na ňu viac dávať pozor aby sa nerozbila, ale nebudete s ňou mať problém, ktoré sú charakteristické pre iné tipy fliaš. Napríklad vám nezatuchne a nebude smrdieť ani po dlhšom používaní, či v prípade, že v nej vodu necháte dlhšie. Mňa oslovila značka Equa, ktorá má v ponuke rôzne veľkosti fliaš. Nehovoriac o veľmi peknom dizajne. Fľaša vašu kabelku síce neodľahčí, ale na cestovanie, alebo také kočíkovanie je naozaj super. Navyše má rovnako ako sklenený pohár nekonečnú trvácnosť. Teda až kým ju nerozbijete.

Umelohmotné fľaše

Priznajme si to rovno. Umelohmotná fľaša má obrovskú výhodu v tom že je ľahká. Počas túry si ju môžete pokojne nosiť v ruke a vôbec vám to nebude vadiť. Zaveste ju kľudne na ruksak, či dajte do kabelky a ani to nepocítite. A nevýhody? Nedá sa čistiť v umývačke a áno zatuchne hoc ju aj budete čistiť každý deň. Ja kúpe umelohmotnej fľaše vždy podľahnem najmä pre jej dostupnosť a cenu ( „no nekúp to) Fľaša má však relatívne krátkodobú životnosť. Po čase totiž uvážite, že je treba ju vymeniť za novú. Je tiež ideálna na šport.

Hliníkové fľaše

Hliníkové fľaše boli originálne používané na turistiku. Sú totiž veľmi ľahké (majú cca 13gramov) a vodu udržia dlho v konštantnej teplote. Môžete ich navyše v „teréne“ použiť na ohrievanie vody. Stačí ich len položiť na vriace uhlíky.Môžete tak prevariť vodu, alebo uvariť horúci nápoj. Hoci je fľaša vyrobená z hliníku, ktorý je nezávadný, dlhodobo by som ju osobne nepoužívala. Materiál tiež nie je veľmi trvácny. Ak vám fľaša pár krát padne na zem alebo na túre na nejaký kameň, ostane vám na nej preliačenina.

Hoci každá z fliaš má svoje výhody a nevýhody, pristihla som sa že pravidelne sa vraciam k sklenenej. Viem ju umyť v umývačke, nesmrdí a na vodu je proste skvelá. Hoci sem tam z dizajnových dôvodov „odbehnem“ k plastovej fľaši, ku sklu sa vždy poctivo vrátim.

Na kúpu fliaš odporúčam tieto stránky:

www.doprirody.sk

www.bagabaga.sk

www.zoot.sk (fľaše Equa mávajú aj v zľave)

Foto: enea.sk, equa.sk, kmart.sk, aquastore.sk, Tuperware, totemsro.sk, evelyns.sk, zelenafirma.sk

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.