Trendy slnečné okuliare sú módnym doplnkom, ale nemali by ste zabúdať na ich hlavnú úlohu

Slnečné okuliare nie sú len módnym doplnkom, ale predovšetkým majú chrániť zrak pred nebezpečným UV žiarením. Ich funkčnosť a štýl môžu ísť ruka v ruke, nemusia sa vôbec vylučovať. Čo je trendy a na čo dbať pri výbere slnečných okuliarov, nám porozprávala refrakčná špecialistka Mgr. Lívia Šidlová, DiS.  z Očnej Optiky MANIA.

Funkcia slnečných okuliarov je každému jasná. Majú chrániť oči. Slnko nie je škodlivé len pre našu pokožku, ale aj pre náš zrak. „Je známe, že UV žiarenie poškodzuje biologické tkanivá a jeho nežiaduce účinky sa prejavujú napríklad spálením pokožky. Čo sa týka očí, riziko UV žiarenia a modrého svetla spočíva v tom, že len jeho časť je pohltená rohovkou, zvyšok dopadá až priamo na sietnicu. Pokiaľ oči nie sú chránené, koledujeme si o zvýšené riziko vzniku katarakty, degenerácie makuly či pterýgia,“ vysvetľuje odborníčka Lívia Šidlová.

Mgr. Lívia Šidlová, DiS.  z Očnej Optiky MANIA

Princíp okuliarov je jasný a pre oko je prirodzené, ak sa po nasadení tmavých skiel zrenice roztiahnu. Na slnku sa naopak zrenice zúžia. Pokiaľ si na oči nasadíte necertifikované slnečné okuliare, ktoré neobsahujú kvalitný UV filter, oči dostanú viac dávky žiarenia zo slnka. V prípade, ak máte nedostatočne kvalitné slnečné okuliare, tak si ich radšej ani nenasádzajte. Špecialistka ďalej tvrdí: „Kvalitné slnečné okuliare musia obsahovať predovšetkým kvalitný UV filter. Možným vylepšením je polarizácia, ktorá eliminuje nepríjemné odlesky od hladkých plôch, akými sú napríklad mokrá vozovka, vodná plocha, sklené priečelie budovy.“

Slnečné okuliare Guess, predáva Očná Optika MANIA

Slnečné okuliare Swarovski, predáva Očná Optika MANIA

 

Kvalitné funkčné okuliare by mali vyhľadávať ľudia z rôznych profesií, ktorí potrebujú vysokú ochranu zraku, ako sú vodiči, športovci a všeobecne ľudia pracujúci vonku, napríklad aj plavčíci. Trendom dnešných dní sú farebné rámy, aj klasika. Kto túži vyniknúť, môže siahnuť po okuliaroch SWAROVSKI, ktoré spĺňajú všetky atribúty funkčnosti, no zároveň sú dozdobené trblietavými kamienkami na okuliarovom ráme. Túto kolekciu nájdete v Očnej Optike MANIA.

Slnečné okuliare Optisia Meissa, predáva Očná Optika MANIA

Slnečné okuliare Guess, predáva Očná Optika MANIA

TIP: Ak nosíte dioptrické okuliare, môžete si nechať vyhotoviť dioptrické slnečné okuliare. So správnym výberom vám vie pomôcť optometrista, ktorý je zároveň aj optik a nájdete ho v každej dobrej očnej optike. Pokiaľ si chcete byť istí, či sú vaše okuliare tou dostatočnou ochranou pre váš zrak, stačí jednoducho zájsť do očnej optiky MANIA, kde vám na počkanie premerajú UV filter a to bezplatne. 

 

Zoznam predajní Očná Optika MANIA nájdete TU

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.