Detská kozmetika pre bábätká: Vyberte si správne!

Za posledných pár rokov sa na detskú kozmetiku vystriedalo mnoho názorov. To, čo platilo niekoľko desaťročí, sa ukazuje ako pochybné a názory spred pol storočia sa znovu opakujú.

Ale aká je skutočnosť?

 

Mnohé mamičky sa pri kúpe detskej kozmetiky riadia neuveriteľne nepodstatnými vecami – balením, reklamou, často vôňou alebo cenou a k starostlivosti o bábätko si nakúpia množstvo zbytočností. Tak ako sa starať o pokožku dieťatka a akú kozmetiku zvoliť?

Kúpanie

Ak sa dieťatko počas dňa nespotilo, stačí ho kúpať dva až trikrát týždenne. Kúpanie totiž spôsobuje dieťatku vysúšanie pokožky a na suchú pokožku majú väčšiu šancu nasadnúť neželané mikroorganizmy. Preto by kúpanie nemalo trvať dlhšie ako 5 maximálne 10 minút. Aspoň do jedného mesiaca veku bábätka, ideálne do pol roka ho stačí kúpať v čistej vode a bez mydla!

Deti od pol roka sa môžu kúpať prípadne s prídavkom jemného kúpeľového mlieka s neutrálnym pH. Kúpeľové mlieko má výhodu, že pokožka dieťatka neprichádza do priameho kontaktu s koncentrovaným umývacím prostriedkom (mydlom, syndetom, gélom a pod.). Dôsledne treba umyť zadoček a všetky záhyby, najmä miesta pod pazuchami a krkom, a tiež za ušami.

Keď je dieťatko staršie, jeho pokožka sa stáva odolnejšou, preto je vhodné, keď ho kúpeme tak raz za dva až tri dni, v prípade potreby aj každý deň s použitím kvalitnej detskej kozmetiky, ktorá jemne premasťuje pokožku a zanecháva na nej jemnú ochrannú vrstvu.

 

Zadoček a zapareniny

Pokožka najmenších detí je tenšia, jemnejšia a oveľa citlivejšia než tá naša. Má takisto vyššiu hodnotu pH, čo zvyšuje jej citlivosť na dráždivé látky. Ak sa nemení plienka primerane často, prípadne je nekvalitná, nepriedušná alebo je dieťatko zle oblečené, zvyšuje sa riziko vzniku zaparenín. Zapareniny sa môžu objaviť kedykoľvek počas obdobia, kedy dieťa nosí plienky. V tomto období sa so zapareninami stretneme u väčšiny detí. Zapareniny sa prejavujú ako sčervenanie, boľavé miesta, opuchy alebo vyrážka na zadočku, stehnách a genitáliách bábätka.

Dieťatko môže byť nepokojné a nespokojné – môže plakať, keď sa ho dotýkate alebo ho umývate, a nepríjemné pocity ho môžu v noci často budiť. Zapareninám sa dá predchádzať kvalitnými látkovými plienkami, ich vymieňaním a preventívnou starostlivosťou o pokožku, kým je zdravá. Keď už ale dôjde na ich liečbu, pri výbere vhodného prípravku na ošetrenie je najdôležitejšie, aby výrobok vyhovoval pokožke vášho dieťatka. Vždy je užitočné prečítať si pred kúpou zloženie produktov, najlepšie – samozrejme – bez konzervantov, farbív či syntetických parfumov.

 

Starostlivosť o pokožku

Všetko, čo bábätku natrieme na pokožku, sa krvnými kapilárami dostane do jeho telíčka. Preto naozaj zvážte, čo v zápale starostlivosti na dieťatko natriete. Zdravé bábätko netreba mazať ničím. Ochranné krémy a následné zvlhčovanie pokožky prípravkami je potrebné len v prípade, ak sa vyskytne nejaký problém. Napríklad ak je pokožka šupinatá a suchá, čo sa môže objaviť napr. u prenášaných detí, ktoré majú svoj prirodzený maz viac spotrebovaný, alebo u detí s plienkovou dermatitídou, prejavmi atopických exémov, seboroe a iných problémov s pokožkou.

Vhodné krémy vytvoria na povrchu pokožky jemný film, ktorý pomáha deťom získať pocit tepelnej pohody bez obmedzovania základných funkcií pokožky.

Každá mamička chce pre svoje dieťa to najlepšie, no bábätko naozaj nepotrebuje plnú tašku kozmetiky. Stačí naozaj menej, ale zato kvalitných produktov, pri výbere ktorých venujte zvýšenú pozornosť najmä ich zloženiu. Kozmetika pre deti by nemala obsahovať látky, ktoré môžu vyvolávať alergické reakcie alebo pokožku dráždiť. Ide napríklad o parfumáciu, konzervačné látky alebo tenzidy vysušujúce pokožku a emulgátory.

Detská kozmetika Ziaja BABY je určená pre tu najjemnejšiu pokožku vášho dieťatka.  Neobsahuje žiadne škodlivé látky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na detský organizmus. S touto kvalitnou detskou kozmetikou sa nemusíte ničoho obávať a môžete si byť istá, že dávate vašemu bábätku to najlepšie 🙂

Kozmetiku značky Ziaja môžete nakupovať na www.e-ziaja.sk 🙂

 

 

Il. fotografia: Ziaja
Galéria: Ziaja

 

 

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.