Nová online platforma Staiy – miesto pre zodpovednú módu

Štyria mladí podnikatelia z Berlína, potreba zmeny, estetika a personalizácia s využitím technológie AI. Toto sú hlavné atribúty stojace za vznikom Staiy, prvého e-shopu pre udžateľnú módu, ktorý zároveň unikátnym spôsobom informuje spotrebiteľa o jeho „nákupnej stope“ a motivuje ho k podpore udržateľných značiek.

V súčasnosti, kedy je módny priemysel druhým najväčším znečisťovateľom planéty, odráža Staiy nielen potreby a preferencie moderných spotrebiteľov, ale je aj hnacím motorom spoločensky dôležitej témy. Staiy sa v súčasnosti zameriava na viac ako 80 európskych značiek, ktoré svoje produkty vyrábajú zodpovedným spôsobom. Zároveň spochybňuje súčasnú spotrebu, znovu objavuje vedomé využívanie našich zdrojov a zdôrazňuje skutočnú hodnotu zakúpených vecí. Nízky vplyv na životné prostredie, etická výroba a vysoká personalizácia umožňujú modernému spotrebiteľovi objavovať zodpovednú módu.

Mladý inovatívny start-up Staiy začal svoju cestu v novembri 2019. Vytvorili ju štyria mladí talianski podnikatelia Adrian Leue, Alessandro Nora, Ludovico Durante a Chiara Latini v centre Berlína. Všetci spoločne veria v to, že móda je silnou formou vyjadrenia. Udržateľnosť sa ale stáva nevyhnutnou požiadavkou, aby mala móda stále pozitívny vplyv a priniesla žiadanú zmenu v druhom najviac znečisťujúcom priemysle na svete.

„Chceme byť viac ako len platforma. Sme tu, aby sme zaujali moderných spotrebiteľov kombináciou estetiky, udržateľnosti a inovácií. Od zodpovedného podnikania očakávame, že prostredníctvom módy upozorníme na dôležitosť zachovania prírodných zdrojov,“ vysvetľuje spoluzakladateľ Ludovico Durante.  

 

Pre zakladateľov Staiy nie je udržateľnosť trendom. Skôr ide o etický základ podporujúci životný štýl budúcnosti, ktorý chcú šíriť prostredníctvom svojej platformy.

Jednou z hlavných úloh Staiy je urýchliť prechod k trvalo udržateľnej móde a obnoviť nadčasové hodnoty pomocou najnovších nástrojov. Inovatívne technológie, materiály, koncepcie a výrobné postupy sa stretávajú na súčasnej platforme, pričom digitálna povaha trhu umožňuje osloviť čo najširšie publikum.

S poprednými trvalo udržateľnými značkami, vrátane spoločností Komodo, Rotholz a Rhumaa, sa Staiy zameriava na vytváranie najlepšieho výberu udržateľných značiek dostupných online. Staiy záleží na tom, aby značky, ktoré zaradí do svojho portfólia spĺňali prísne parametre udržateľnosti, s dôrazom na prírodné i ľudské zdroje.

Voda, vzduch, materiály, pracovné podmienky a angažovanosť sú piliere udržateľnosti, podľa ktorých Staiy hodnotí každú zo svojich vybraných značiek. Ide o hĺbkové hodnotenie postupov a certifikácie hodnotového reťazca, v ktorých je každá zo 62 otázok spojená s globálnymi cieľmi trvalo udržateľného rozvoja, ktoré stanovila OSN. Skóre každej značky je spojené s motivačným systémom umožňujúcim zákazníkom Staiy rozšíriť svoju pozitívnu environmentálnu stopu a zažiť uspokojivé a účelné nakupovanie. Certifikáty ako GOTS (Global Organic Textile Standard) a FWF (Fair Wear Foundation) spätne sledujú jednotlivé dodávateľské reťazce a pomáhajú identifikovať záväzok značky k udržateľnosti. Všetky tieto kroky kontroluje a monitoruje Carine Lima, zástupca udržateľnosti platformy Staiy.

Jedným z mnohých príkladov sú džínsy značky Rotholz. Na ich výrobe sa v priemere ušetrí 1603 litrov vody, čo predstavuje pitný režim pre jednu osobu na viac ako 2 roky.

 Pýtate sa, ako môže nakupovanie pomôcť planéte? Ľudia, ktorí nakúpia na platforme, dostávajú „darovacie“ body pridelené konkrétnej značke, ktorú si kúpili. Tie potom môžu využiť a prideliť ich  neziskovej organizácii One Tree Planted (onetreeplanted.org). Ich iniciatíva zameraná na zalesňovanie podporuje aj posilnenie postavenia žien v Rwande, obnovu amazonského dažďového pralesa v Peru a poskytnutie zdrojov vody v Keni.

Prispôsobenie štýlu AI a technológia

Umelá inteligencia predstavuje digitálny pokrok a spoločnosť Staiy ju implementuje na uľahčenie prístupu k trvalo udržateľnej móde. Tím Staiy vyvinul vlastný algoritmus odporúčaní, ktorý vytvára osobitý a jedinečný zážitok pre každého používateľa. Ten automaticky zisťuje a zobrazuje odevy, ktoré zodpovedajú individuálnemu štýlu daného klienta. Personalizovaný algoritmus Staiy využíva univerzálny jazyk obrázkov, skenuje ich a zisťuje štýl, aby potom položky porovnal s individuálnym štýlom spotrebiteľa. 

Táto funkcia je k dispozícii pre registrovaných používateľov, ktorí si nastavili štýl pomocou dotazníka na stránke a spárovali ho aj s aplikáciou. Možnosť dať „like“ alebo „dislike“ na položku umožňuje veľmi interaktívnu skúsenosť pre zákazníka a zároveň spresňuje proces odporúčania.

 

Staiy nájdete na na App Store, Play Store a  online: www.Staiy.com a instagrame @Staiy_official
Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.