Fenomén s názvom DENIM!

Prezrite si galériu
5 fotiek
Fenomén s názvom DENIM!
zara-dzinsova-mini-sukna-v-kombinacii-s-tvidom-2595e

Fenomén s názvom DENIM!
reserved-denim-sukna-3499e

Fenomén s názvom DENIM!
reserved-dziny-s-nasivkami-3499e

Fenomén s názvom DENIM!
takko-dziny-2999eur

Fenomén s názvom DENIM!
dlha-denimova-bunda-cellbes-6995-e

Džínsy jednoducho musí milovať každý. Je to fenomén doby, bez ktorého si už nevieme predstaviť život.

Ale povedali by ste, že prvé džínsy ani neboli z klasického denimu ako ho poznáme?

Na pracovné nohavice pôvodne získali patent hneď dvaja muži – Jacob Davis a  Levi Strauss, ktorý začal najskôr vyrábať oblečenie z plátna. Značka následne prešla na výrobu, kde v dizajne použila už známu modrú farbu, spevnila tkaninu aby zosilnila štruktúru nohavíc. Približne v rovnakom čase Henry David Lee (od Lee Jeans) pridal dekorácie ako zips do slávneho Straussovho dizajnu.

Vtedy nikto netušil, že sa z džínsov stane odevný fenomén storočia a módni návrhári sa budú predbiehať v jeho vylepšovaní. Po firme Levi’s začala džínsy vyrábať kopa firiem a nohavice z pevnej modrej látky dostali najrôznejšie strihy.

 

V 50. rokoch 20. storočia džínsy spopularizoval herec James Dean vo filme Rebel bez príčiny. Pre mladých sa tento kus odevu stal okamžite symbolom vzbury a rebélie, keďže bolo v niektorých častiach Ameriky zakázané nosiť džínsy do divadla, reštaurácií i škôl. V roku 1961 preslávila Levi’s-ky fotka Marilyn Monroe z filmu Mustangovia.

 

A tým sa začal zlatý vek džínsov a denimu ako takého. 

 

Nasledoval boom všelijakých strihov a “vylepšovaní“, okrem rôznych výšiviek, farebných odtieňov či vykladania kamienkov sa na niektorých modeloch zámerne vytvárali diery a po opranom efekte prišiel aj efekt potrhaný. Medzi súčasné obľúbené strihy džínsov patria klasické strečové džínsy. Sú pohodlné a prispôsobia sa postave. Ďalej sú to veľmi obľúbené high waist jeans – džínsy s vysokým pásom a dotrhané boyfriend jeans. V súčasnosti sa tieto štýly džínsov navzájom kombinujú a výber máme skutočne široký.

Medzi kúsky, bez ktorých si už nevieme predstaviť šatník patrí rozhodne aj rifľová bunda a čoraz viac obľúbené rifľové sukne. Denim sa stal veľkým fenoménom, ktorý nosia skutočne všetci.

 

Perlička…

Dnes je málo pravdepodobné, že by niekto vytiahol tento džínsový look, ale rok 2001 sa zapísal do módnej histórie v momente, keď sa na červenom koberci pri udeľovaní výročných amerických hudobných cien objavil pár Britney Spears a Justin Timberlake v týchto ikonických outfitoch! ?

 

 

Galéria: Cellbes, Reserved, Takko, Zara

 

 

 

Zatiaľ nie je pridaný žiaden komentár

Napísať komentár

Your email address will not be published.